باوجود مشارکت فعال زنان در عرصه‌های گوناگون، دسترسی عادلانه آنها به فرصت‌های سیاسی چالشی است که می‌توان آن را با برنامه‌ریزی حل کرد.

پایگاه اطلاع رسانی معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری؛ شهیندخت مولاوردی روز دوشنبه در همایش امید و خانواده که در دانشگاه آزاد اسلامی شهرستان اسلامشهر برگزار شد، با گرامیداشت یاد و خاطره حضرت امام(ره) و شهدای انقلاب اسلامی اظهار داشت: انقلاب اسلامی، انقلابی فرهنگی بود که در افکار و دل‌های مردم نفوذ کرد و این انقلاب نه تنها موجب تحول در نظام سیاسی چند هزار ساله پادشاهی در ایران شد، بلکه از نظر اجتماعی و فرهنگی در حیات اجتماعی جامعه ایران تأثیرات شگرفی را داشت.

معاون رییس جمهوری در امور زنان و خانواده با اشاره به توصیه‌های حضرت امام(ره) بر جلب مشارکت زنان در دوره‌های مختلف انقلاب اسلامی، افزود: از همان آغاز نهضت انقلاب اسلامی راهبری داهیانه و حکیمانه حضرت امام خمینی(ره) خیل عظیمی از زنان کشورمان را با موج انقلاب اسلامی همراه کرد.

مولاوردی با اشاره به سخنان دیگر حضرت امام(ره) مبنی بر اینکه «زنان باید در مقدرات اساسی مملکت دخالت کنند»، گفت: این سخن حاوی مفاهیم و واقعیت‌های بسیار تأمل‌برانگیزی است، ایشان همواره حمایت قاطعی را در مقابل مخالفت‌ با حضور زنان در عرصه‌های مختلف انجام می دادند به طوریکه حضور یک زن در ترکیب هیأت اعزامی به شوروی سابق و اشاره به موضوعات زنان در مقدمه قانون اساسی، از جمله حمایت‌های ایشان است.

معاون رییس جمهوری در امور زنان و خانواده به ضرورت بررسی تأثیر تأکید قانون اساسی بر نقش زنان در زندگی خصوصی و عمومی آنها اشاره کرد و گفت: با توجه به فاصله وضعیت زنان با اهداف و آرمان‌های انقلاب اسلامی و اصول مندرج در قانون اساسی، این بررسی‌ها از اهمیت بیشتری برخوردار می‌شود.

مولاوردی با اشاره به جملات مقام معظم رهبری مبنی بر نقش ممتاز، مؤثر و بی‌جایگزین زنان در اصل نظام و پیروزی انقلاب اسلامی تصریح کرد: زنان با تأسی به آموزه‌های قرآن کریم، سیره پیامبر گرامی(ص) و ائمه معصومین(ع) و همچنین نیاز جامعه به مشارکت زنان در حوزه‌های مختلف، در طول ۳۶ سال گذشته نقش خود را به خوبی ایفا کرده‌اند.

وی با تأکید بر اینکه حضرت امام(ره) احیاگر هویت زن مسلمان است، گفت: زن مسلمان تا پیش از پیروزی انقلاب اسلامی در قالب گفتمان تحجر تعریف می‌شد، اما انقلاب اسلامی به زن مسلمان هویت بخشید.

معاون رییس جمهوری در امور زنان و خانواده با اشاره به نتایج سرشماری‌های سال ۱۳۵۵ تا ۱۳۹۰ در حوزه زنان و خانواده بیان کرد: در عرصه علمی- آموزشی نزدیک به نیمی از جمعیت باسواد را زنان تشکیل می‌دهند به طوریکه میزان باسوادی زنان ۴۷.۴ درصد است و همچنین نسبت زنان پذیرفته‌شده در دانشگاه‌ها بالغ بر ۶۰ درصد است که این رقم در آغاز انقلاب اسلامی حدود یک سوم پذیرفته‌شدگان بود.

وی با بیان اینکه بعد از پیروزی انقلاب اسلامی اعتماد قشر مذهبی به حکومت و سیستم آموزشی بیشتر شد، گفت: پیش از انقلاب اسلامی بسیاری از خانواده‌ها به دختران خود اجازه حضور در مدارس را نمی دادند، اما آموزش پس از پیروزی انقلاب اسلامی به رغم وقوع جنگ تحمیلی به صورت جدی پیگیری شد.

مولاوردی با انتقاد از حضور کم‌رنگ زنان به عنوان عضو هیأت علمی دانشگاه‌ها خاطر نشان کرد: می‌توان از توان و ظرفیت زنان تحصیلکرده و آگاه در جامعه به عنوان اعضای هیأت علمی دانشگاه‌ها بیشتر استفاده کرد.

معاون رییس جمهوری در امور زنان و خانواده مشکل دختران بازمانده از تحصیل را مورد اشاره قرار داد و گفت: این موضوع دغدغه بسیاری از دولت‌ها بوده که امیدواریم در چارچوب برنامه‌های دولت تدبیر و امید و با تصویب ردیف بودجه عدالت آموزشی در لایحه بودجه ۹۴ مشکل این افراد نیز حل شود.

فعالیت‌های جمهوری اسلامی ایران در حوزه بهداشت و درمان پس از پیروزی انقلاب اسلامی مورد تقدیر مجامع بین‌المللی

مولاوردی با بیان اینکه در حوزه بهداشت و سلامت، سن امید به زندگی در میان زنان ۷۴.۲ سال است که تفاوت قابل ملاحظه‌ای با رقم ۵۶.۲ سال در سال ۱۳۵۵ دارد، اظهار داشت: پس از پیروزی انقلاب اسلامی میزان مرگ و میر مادران و کودکان به نحو بارزی کاهش پیدا کرد و احداث خانه‌های سلامت و توسعه بهداشت و درمان مورد تقدیر مجامع بین‌المللی قرار گرفت که اکنون با طرح تحول سلامت ادامه یافته است.

معاون رییس جمهوری در امور زنان و خانواده با تأکید بر اینکه در موضوع نرخ مشارکت اقتصادی زنان نیازمند برنامه‌ریزی دقیق‌تر و متناسب با واقعیت‌های جامعه هستیم، گفت: ۱۹ میلیون زن خانه‌دار در کشور وجود دارد که بدون توجه به ارزش کار خانگی در بیشتر آمارها از آنها به عنوان بیکار نام برده می‌شود.

مولاوردی با بیان اینکه بیش از ۷۰ درصد فعالیت کشاورزی کشور بر دوش زنان روستایی است که رقم آنها به ۱۲ میلیون نفر می‌رسد، تصریح کرد: با توجه به اینکه این زنان در هنگام سرشماری خود را خانه‌دار و بیکار قلمداد می‌کنند، نرخ مشارکت اقتصادی این قشر از جامعه نوسانات بسیاری دارد، به طوری که این نرخ از ۱۲.93 دهم درصد در سال ۵۵ به ۱۲.۶ دهم درصد در سال ۹۰ رسیده که در این موضوع عقبگرد داشته‌ایم.

معاون رییس جمهوری در امور زنان و خانواده با اشاره به رتبه پایین ایران در شاخص شکاف جنسیتی که مجمع جهانی اقتصاد آن را اعلام کرده است، گفت: یکی از شاخص‌های شکاف جنسیتی نرخ مشارکت اقتصادی زنان است که متأسفانه در کشور ما این نرخ در سطح پایینی قرار دارد.

مولاوردی افزود: باوجودی که زنان از نظر حق انتخاب شدن، انتخاب کردن و تأسیس احزاب و تشکل‌ها و حضور در راهپیمایی‌ها و تجمعات فعال هستند، اما از نظر دسترسی عادلانه به فرصت‌های سیاسی با چالش مواجه هستند که مشارکت نخبگان در این حوزه ضروری به نظر می‌رسد.

معاون رییس جمهوری در امور زنان و خانواده با اشاره به حضور ۹ خانم از ۲۹۰ نماینده در مجلس شورای اسلامی، بیان کرد: حضور زنان قانون‌گذار ۳.۳۶ صدم درصد است که با توجه به بررسی سیاست‌های کلی انتخابات در مجمع تشخیص مصلحت نظام، پیشنهادی را مبنی بر اتخاذ تدابیری برای حضور پررنگ‌تر زنان در مجلس به این مجمع و رییس جمهوری ارایه کرده‌ایم.

اجرا و تحقق برنامه‌های دولت لازمه حل مشکلات حوزه زن و خانواده

مولاوردی اظهار داشت: اگر برنامه‌های ارایه شده از سوی رییس‌ جمهوری در حوزه اقتصاد در سطح کلان و عمومی محقق شود، می‌تواند تأثیر خود را در حوزه زنان و خانواده به درستی بگذارند به طوری که مطمئن هستیم بسیاری از آسیب‌های اجتماعی برطرف خواهد شد.

معاون رییس جمهوری در امور زنان و خانواده با تأکید بر ارایه ساز و کارهای نهادی برای پیشرفت زنان، گفت: وجود تشکیلاتی به نام معاونت امور زنان و خانواده سازوکاری موقت تا رسیدن به وضع مطلوب است که امیدواریم با مأموریت این معاونت در پیگیری وظایف دستگاه‌ها وضع مطلوب حاصل شود، زیرا متأسفانه در چند سال گذشته شاهد بودیم، با تقلیل مسایل زنان به مشکلاتی خاص، موازی کاری‌هایی با سازمان بهزیستی و کمیته امداد در رسیدگی به زنان سرپرست خانوار انجام شده بود.