اسقف اعظم که سال گذشته به گرمی از سفر هیاتی از زنان ایرانی به ریاست معاون رییس جمهور در امور زنان و خانواده استقبال کرده، از در جریان بودن جنگ‌های متعدد در جهان اظهار ناراحتی می‌کند و معتقد است که جنگ مادر همه بدبختی‌های تحمیل شده بر خانواده‌هاست.

اسلام و مسیحیت کاتولیک اشتراکات زیادی در حوزه خانواده دارند و هر دو از فروپاشی خانواده‌ها اظهار نگرانی می‌کنند. یکی از نهادهای فعال در حوزه خانواده در سطح جهان، «شورای پاپی خانواده» به ریاست اسقف اعظم «وینچنزو پالیا» است. او که سال گذشته به گرمی از سفر هیاتی از زنان ایرانی به ریاست شهیندخت مولاوردی – معاون رییس جمهور در امور زنان و خانواده- استقبال کرده، از در جریان بودن جنگ‌های متعدد در جهان اظهار ناراحتی می‌کند و معتقد است که جنگ مادر همه بدبختی‌های تحمیل شده بر خانواده‌هاست.

اسقف اعظم پالیا در گفت‌وگو با خبرنگار سرویس «زنان» ایسنا، به پرسش‌های گوناگونی از فعالیت‌های شورای پاپی گرفته تا اهمیت خانواده سالم و تاثیر جنگ بر وضعیت زنان پاسخ داد که در ادامه آن را می‌خوانیم:

ایسنا: تاثیر منفی جنگ بر روی استحکام خانواده در سراسر جهان چه اندازه است؟

پالیا: تردیدی نیست که جنگ و درگیری موجب فروپاشی خانواده می‌شود. مادرانی که به دلیل از دست دادن فرزند و یا فرزندانی که با کشته شدن پدر در جنگ یتیم شده‌اند، به خوبی می‌دانند که چشم‌انداز آنان در رابطه با آینده به خوبی روشن نیست. تردیدی نیست که جنگ مادر همه بدبختی‌ها و تمامی مشکلاتی است که متاسفانه و به ناچار بر خانواده‌ها تحمیل می‌شود؛ در واقع صلح و خانواده در یک مسیر حرکت می‌کنند.

اضمحلال ارزش‌های دینی فروپاشی خانواده‌ها را تسهیل می‌کند

ایسنا: اعتقاد دینی چقدر در استحکام خانواده نقش دارد؟ آیا اضمحلال ارزشهای دینی را می‌توان عامل موثری در فروپاشی خانواده دانست؟

پالیا: بدون شک ایمان به خدا در اعتقاد به خانواده نیز تعیین‌کننده است. هر سه دین ابراهیمی (مسیحیت،یهود و اسلام) به اهمیت داستان آفرینش - که خانواده را به خدا متصل می‌کند- به خوبی واقف هستند. از این جهت اضمحلال ارزش‌های دینی متاسفانه فروپاشی خانواده‌ها را تسهیل می‌کند که این به معنای فروپاشی جامعه است. از این روی باید بیشتر مراقب بود و در توجه به خانواده، دفاع و حمایت از آن هوشیارانه عمل کرد.

ایسنا: آیا شما در زمینه‌های مرتبط با خانواده بطور فعال تحقیق و مطالعه می‌کنید؟

پالیا: متاسفانه فرهنگ امروز به ویژه در کشورهای توسعه‌یافته معمولا برای خانواده مساعد نیست. به همین دلیل ضرورت دارد خانواده در تمامی زمینه‌ها مورد توجه قرار گیرد. از این جهت کلیسای کاتولیک به خصوص در سال جاری در تامل درباره موضوع خانواده تلاش زیادی می‌کند . علاوه بر این خانواده باید به بطن سیاست، اقتصاد، علم، فرهنگ، انسان‌شناسی و حقوق باز گردد؛ لذا لازم است تحقیق در کلیه این زمینه‌ها ارتقاء یابد تا به محوریت خانواده و تاثیر آن برای حیات جوامع پی برده شود.

ارج نهادن به زن باید در زندگی خانوادگی مورد توجه قرار گیرد

ایسنا: به نظر شما باید قوانین جدیدی در زمینه حقوق زنان در تمام جهان تنظیم و رعایت شود؟

پالیا: یکی از محورهایی که باید در زندگی خانوادگی مورد توجه قرار گیرد، ارج نهادن به نقش زن است. شکی نیست که این موضوع در استحکام خانواده و پی بردن به ارزش نقش زن تعیین‌کننده است؛ از این روی باید در کنار ارتقای ارزش زن در بستر فرهنگی، برای به رسمیت شناختن کلیه حقوق زنان از نظر حقوقی و قانونی تلاش کرد.

ضروت ائتلاف انسان‌های خداپرست برای توسعه خانواده سالم

ایسنا: چگونه می‌توان خانواده‌ سالم را ترویج و برای برنامه‌ریزی و دستیابی به این هدف در سطح بین‌المللی چه باید کرد؟

پالیا: به اعتقاد من، خانواده یکی از محورهای توسعه جامعه است؛ بنابراین ائتلاف میان انسان‌های خداپرست و خوش‌نیت در سطح ملی، قاره‌ای و بین‌المللی ضروری است تا بدین وسیله مجددا به نیروی انسانیت که منشأ خانواده متشکل از پدر، مادر، فرزند، پدر و مادر بزرگ و نوه است، پی بُرد. چنین خانواده‌ای براستی برای همه ملتهای زمین یک سرمایه است. به همین دلیل جامعه بین‌الملل و نظام قانونگذار، باید در این زمینه بازنگری کند.

ایسنا: آیا صنعت سینما با عرضه فیلم می‌تواند در ترویج خانواده سالم موفق عمل کند؟

پالیا: شکی نیست که علاوه بر سینما، ادبیات و هنر باید در نشان دادن زیبایی خانواده و جذابیت بیشتر آن کمک کنند؛ زیرا آرزوی تشکیل خانواده و برخورداری از مکانی که در آن آرامش، همدردی و اتفاق نظر وجود داشته باشد، برای هرکس در اولویت قرار دارد. می‌دانیم که خانواده‌ها نیز از داشتن مشکلات مستثنی نیستند اما به هر حال بدون خانواده همه چیز بسیار سخت‌تر خواهد بود؛ به همین دلیل ادبیات، هنر، سینما و تئاتر باید به کشف مجدد زیبایی و جذابیت خانواده کمک کنند.

ضرورت همکاری ادیان ابراهیمی در زمینه خانواده

ایسنا: با توجه به دیدگاهها و مشکلات مشترک میان اسلام و مسیحیت، بنظر شما ایران و واتیکان تا چه اندازه می‌توانند برای ترویج خانواده سالم در سطح بین‌المللی همکاری داشته باشند؟

پالیا: نه تنها همکاری میان اسلام و مسیحیت بلکه بسط این همکاری به ادیان دیگر و ایجاد فضای مشترک همکاری در قبال خانواده بسیار مهم است. از این جهت میزبانی از معاون رییس جمهور اسلامی ایران در امور زنان و خانواده و هیئت زنان که وی را همراهی کردند، برای من مایه خرسندی بسیار بود. به نظر من همکاری میان ایران و مقر مقدس به منظور ترویج، دفاع و حمایت از خانواده در سطح بین‌المللی باید ادامه یابد.

برگزاری مرحله دوم شورای پاپی خانواده در اکتبر 2015

ایسنا: شورای پاپی خانواده برای تقویت نهاد خانواده مسیحی چه تدابیری به کار گرفته است؟

پالیا: شورای دو مرحله‌ای خانواده که اولین آن در اُکتبر 2014 برگزار شد و مرحله دوم آن در اُکتبر 2015 برپا خواهد شد، در حال بررسی و تجزیه و تحلیل وضعیت جاری خانواده در دنیای معاصر است تا از یک سو در جهت خدمت به خانوادهای مسیحی گزینه‌هایی را تدبیر کند و از سوی دیگر بهاری جدید ایجاد کند تا بدون استثنا شامل همه خانواده‌ها شود؛ بنابراین آرزوی ما کمک به خانواده‌های سالم و نزدیک کردن تمام خانواده‌های دارای مشکلات است؛ تلاش ما حمایت از آنان در عصری است که برخورداری از کمک به سادگی میسر نیست.

شورای پاپی خانواده در آغاز هزاره جدید در صدد تقویت و توجه بیشتر کلیسا به خانواده است، برای اینکه باید از طریق خانواده مجددا آن رسالتی که خداوند بر دوش انسانها قرار داده را کشف کرد و از مسیر خانواده برای حفظ محیط زیست و دفاع از همزیستی مسالمت‌آمیز خانواده‌ها در جامعه و جهان گام برداشت. از این جهت این اجلاس یک رویداد استثنایی است و امیدوارم که علاوه بر مشارکت حتمی دیگر مذاهب مسیحی، نمایندگان ادیان دیگر نیز به طریقی در آن شرکت کنند. معتقدم که در این عصر برای کمک و حمایت از خانواده در برابر واقعیتهای مختلف جهان امروز، باید تمامی خداپرستان به ملاقات همدیگر روند.