نهاد زنان سازمان ملل متحد، سازمان همکاری­های اقتصادی و توسعه و کارگروه زنان در زمینه تامین بودجه توسعه در تاریخ 28 فروردین ماه سال جاری در نیویورک مشترکاً میزبان نشستی با عنوان تحول اساسی در تامین بودجه برای فعالیت در زمینه برابری جنسیتی و توانمندسازی زنان بود.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری این نشست درحالی برگزار شد که کشورهای عضو قصد دارند برای دومین بار در تیرماه امسال در شهر آدیس­آبابای اتیوپی بر روی نتایج کار سومین همایش بین­المللی تامین بودجه توسعه در زمینه برابری جنسیتی و توانمندسازی زنان کار کنند. از این نشست به عنوان فرصتی تاریخی یاد شده تا در آن چارچوب جامع تامین بودجه جهانی در حوزه برابری جنسیتی و توانمندسازی زنان مورد تایید نهایی قرار بگیرد. تامین بودجه نقش مهمی در اجرا و دستیابی به کلیه اهداف پیشنهادی در حوزه توسعه پایدار ایفا می­کند. بنابراین نتایجی که در تیرماه سال جاری حاصل خواهد شد ابزاری است که زمینه را برای شکل­گیری اولویت­های توسعه­ای در سال­های آتی فراهم می­کند. دستورکاری که در نشستی با حضور مقامات بلندپایه مطرح خواهد شد.

خانم ملامبو-نگکوکا، رییس نهاد زنان ملل متحد، در سخنرانی آغازین خود در این نشست بر این نکته تاکید کرد که تمامی اهدافی که در دستورکار توسعه­ای این نهاد در سال 2015 قرار دارند زمانی محقق خواهند شد که ما به بودجه­ای اساسی از کلیه منابع و در تمامی سطوح دست یابیم". او اذعان داشت که می­بایست به طور جدی و در یک اقدام ضربتی حمایت­هایی صورت گیرد تا بودجه مربوط به تعهدات فعلی در زمینه برابری جنسیتی در تمام کشورها و در تمامی سطوح توسعه­ای تامین شود و تعهدات جدیدی نیز در این زمینه مصوب شده و تامین مالی گردند.

این نشست فرصتی را فراهم نموده تا دولت­ها، خیرین، جوامع مدنی و نمایندگان بخش خصوصی گردهم آمده و در حمایت از سرمایه­گذاری در حوزه برابری جنسیتی و توانمندسازی زنان تجارب و داشته­های خود را به اشتراک گذاشته، از این طریق بتوانند با در نظر گرفتن اولویت­ها و رهنمودهای خاص، استراتژی مشترکی در زمینه چارچوب جهانی تامین بودجه تدوین نمایند.

نماینده امارات متحده عربی در این نشست گفت: "ما باید تغییرات را در نحوه تخصیص بودجه بررسی کنیم و مطلع شویم که کشورها تا چه میزان می­تواند بودجه بیشتری تخصیص دهند". او تصریح کرد "ما باید دریابیم که حمایت از برابری جنسیتی و توانمندسازی زنان و کمک به سایر کشورها بر وضعیت کشور خودمان هم تاثیر مثبت خواهد داشت و برای ما نیز مفید خواهد بود".

نماینده برزیل در این نشست بر اهمیت ترویج برابری جنسیتی در جهت کاهش نابرابری در کل جامعه یادآوری کرد. همچنین نماینده اتیوپی بر جذب سرمایه­های بخش خصوصی در این زمینه تاکید نمود. 

متخصصین در امور توسعه مدت­هاست که در مورد مزمن شدن سرمایه­گذاری ناکافی در حوزه برابری جنسیتی هشدار می­دهند. طبق آمار سازمان همکاری­های اقتصادی و توسعه، تنها 2 درصد کمک­های متقابل مربوط به توانمندی اقتصادی زنان در سال 2013، برابری جنسیتی را هدف اصلی خود برشمرده­اند و از سال­های 2008-2007، تعهدات این حوزه به عنوان بخشی از کمک­های متقابل بخش­های تولیدی و اقتصادی عملی نشده است. 

گفتنی است امسال در بیانیه سیاسی پنجاه و نهمین کمیسیون مقام، دولت­ها متعهد شدند اقداماتی ملموس در این حوزه انجام دهند تا اطمینان حاصل شود تا از طریق افزایش سرمایه­گذاری و از بین بردن شکاف موجود در منابعی که جلوی دستیابی به برابری جنسیتی را می­گیرد، این طرح زیربنایی خیلی سریع به طور کامل و کارآمد اجرایی شود. البته قبول این تعهد نیازمند تامین بودجه بی­سابقه و همکاری­های مشترک پایدار است. براین اساس تلاش­ها بر این است که تعهدات نه تنها در سطح سیاسی و بلکه بطور عملی و از طریق تخصیص بودجه بطور دقیق صورت بگیرند.

در پایان این نشست نیکول بیدگن، نماینده جامعه مدنی کارگروه زنان در زمینه تامین بودجه توسعه خاطرنشان کرد ما باید مساله بودجه و تامین مالی را بطور جزئی تر مورد بررسی قرار دهیم. وی همچنین با تاکید بر حقوق اقتصادی زنان خواستار وضع نظام مالیاتی جدی­تر و تمرکز بیشتر بر روی موضوعات فراگیر شد.