آیا صدراعظم آلمان به عنوان قدرتمندترین زن جهان در سال جاری انتخاب می شود؟
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری به نقل از روزنامه گاردین؛ فهرست مجله فوربس در بخش 100 زن قدرتمند سال، امسال 24 مدیر ارشد اجرایی در بخش خصوصی ، 8 مدیر دولتی و 18 کارآفرین را در خود جا داده است.
امسال آنجلا مرکل، صدراعظم آلمان در راس لیست 100 زن قدرتمند جهان قرار دارد. مرکل 60 ساله برای 5 سال متوالی قدرتمندترین زن جهان شناخته شد و طی 12 سال 9 بار در راس این فهرست قرار داشته است. او برای کسب این مقام امسال رقابت تنگاتنگی با هیلاری کلینتون، نفر دوم از این فهرست دارد.
به گفته تهیه کنندگان این لیست، هیلاری کلینتون وزیر سابق وزارت امور خارجه آمریکا و کاندیدای ریاست جمهوری در انتخابات پیش رو در این کشور ، تنها یک قدم تا انتخاب شدن به عنوان قدرتمندترین زن جهان در سال جاری با آنجلا مرکل فاصله دارد.
لیست فوربس با توجه به معیارهایی چون قدرت رسانه ای، میزان دارایی و میزان تاثیرگذاری افراد در جوامع تهیه می شود.
مفهوم قدرت کمی مبهم است به ویژه وقتی سخن از مسائل جنسیتی می شود. در ابتدای سال جاری میلادی، ده زن به عنوان رهبران دولتی و 14 زن به عنوان رییس حکومت فعال بوده اند. زنان هم اکنون 23 پست مدیر ارشد اجرایی در 500 شرکت برتر در جهان را بر عهده دارند که چیزی در حدود 6/4 درصد کل پست های مدیریتی در جهان است. از بین 1826 ثروتمند در جهان، 197 ثروتمند زن وجود دارد که 11 درصد از کل این افراد میلیاردر را تشکیل می دهند.
اینکه این آمارها هرسال تکرار می شوند یک بحث مهم و جدی است اما نمی توان گفت که خلایی در زنان قدرتمند جهان وجود دارد چرا که این آمار در حال رشد است. به بیان دیگر، اگر تمرکزمان بر زنانی که بیشترین ثروت و نفوذ در شرکت ها را دارند را کنار بگذرایم و زنان تاثیرگذار را نیز در نظر بگیریم، این آمار احتمالاً بیشتر خواهد شد.
تیتر روزنامه های خبری حاکی از آن است که چه موقع زنان مشاغل برتر را بر عهده می گیرند، به عنوان مثال ماری بارا از مدیران شرکت جنرال موتورز، جانت یلن از مدیران فدرال رزرو و کریستین لاگارد از مدیران صندوق بین المللی پول هستند. اما این واقعیت که بسیاری از زنان این لیست در راس هرم قرار ندارند، قدرت آنها را کمرنگ نمی کند. به عنوان مثال ساندبرگ از مدیران فیس بوک، نگوزی اوکونجو ایولا وزیر اقتصاد نیجریه و آنجلا اهرندت از مدیران شرکت اپل هستند. بدین ترتیب این گونه نیست که فقط زنانی که در راس هرم قرار دارند قدرت بسیار بالایی داشته باشند.
در لیست زنان قدرتمند جهان در سال 2015، هشت رهبر دولتی دیده می شود که کشورهایی را جمعاً با تولیدات ناخالص داخلی 1/9 میلیارد دلار و بیش از 600 میلیون شهروند اداره می کنند. به عنوان مثال نخست وزیر جدید لهستان، اوا کوپاکز. 24 مدیر ارشد اجرایی در بخش خصوصی در مجموع درآمد سالیانه ای در حدود 1 تریلیون دلار دارند و در این میان 18 زن شرکت ها و یا بنیادهای خود را راه اندازی کرده اند از جمله الیزابت هولمز که بنیانگذار شرکت اهدای خون ترانوس است و در رتبه سی و یکم فهرست امسال جای گرفته است.
همچنین امسال 17 زن زیر 45 سال در این لیست مشاهده می شوند. در حال حاضر توانمندی زنان بسیار بیشتر و بهتر از قبل شده است و تعداد رو به رشد زنان جوان در این لیست حاکی از این است که سن عاملی تعیین کننده در این زمینه نمی باشد.
زنان منتخب در حوزه فناوری
فناوری یکی از حوزه هایی است که در آن زنان قدرتمند مورد بررسی قرار گرفته اند و در لیست سال 2015، هفت زن از 25 زن برتر لیست مذکور از این حوزه معرفی شدند از جمله ماریسا مایر مدیر ارشد اجرایی شرکت یاهو، سوزان ووکیکی مدیر ارشد اجرایی سایت یوتیوب، جینی رومتی از مدیران شرکت آی بی ام و مگ ویتمن از مدیران شرکت اچ پی.
شریل ساندبرگ چهل و پنجساله مدیر اسبق شرکت گوگول که هم اکنون از مدیران اجرایی فیس بوک می باشد نیز در رتبه هشتم این فهرست قرار دارد و برای چهارمین سال متوالی بالاترین رتبه را در حوزه فناوری کسب کرده است.
ساندبرگ نه تنها به عنوان یکی از مدیران ثروتمند در یکی از شرکت های بانفوذ جهان فعالیت می کند بلکه نویسنده کتاب پرفروش با نام اتکا است که در سال 2013 در حوزه توانمندسازی زنان در محیط های کار منتشر شد.
ساندبرگ تنها چهره آشنای این لیست نیست. بسیاری از این رهبران قدرتمند سال هاست که در حوزه فناوری مشغول به فعالیت اند.
هفت تن از مدیران ارشد اجرایی در دره سیلیکون در راس 25 زن قدرتمند جهان قرار دارند. این زنان نشان دادند که بخش فناوری از اصلی ترین منابع قدرت در دنیای امروز است و پس از سیاست در رتبه دوم قرار دارد. بسیاری از چهره ها در بخش فناوری هر سال تکرار می شوند و امسال تنها دو چهره جدید به فهرست قدرتمندترین زنان جهان در حوزه فناوری اضافه شد.
تنوع جغرافیایی زنان منتخب
بیش از نیمی از زنان این لیست (حدود 59 نفر) آنها آمریکایی هستند و مهاجرانی از کشورهای بلژیک، ایرلند، چین، انگلستان و هند در بین آنها دیده می شود. پس از آن شهروندان منطقه آسیا اقیانوسیه با 18 نماینده در لیست در رده دوم قرار دارند. آمریکای لاتین و خاورمیانه 4 نماینده در لیست دارند و همچنین 12 نماینده اروپایی و 3 نماینده از قاره آفریقا هم در این میان انتخاب شده اند.
رشته های تحصیلی زنان منتخب
در لیست امسال در کنار زنان تحصیل کرده در رشته های همیشه موفق مدیریت اجرایی و حقوق، زنان تحصیل کرده در رشته هایی در حوزه علوم، فناوری، مهندسی و ریاضیات هم بسیار موفقیت کسب کردند از جمله رییس جمهور لهستان، رییس جمهور شیلی و رییس سازمان سلامت جهانی که همگی پزشک هستند. دیگر چهره های موفق این فهرست عبارتند از: آنجلا مرکل دکترای شیمی، جودیت فاکنر دکترای ریاضیات و الن کولمن که مدرک مهندسی مکانیک دارد.