مدیر کمیته امداد امام خمینی (ره) شیراز گفت: از عوامل موثر در کاهش میانگین سنی زنان سرپرست خانوار، افزایش طلاق و اعتیاد است اما عوامل دیگری مانند افزایش کشته‌شدن مردان در تصادفات رانندگی و افزایش زندانیان بر این روند تاثیری قابل توجه داشته و دارد.

مرآت رسولی با تاکید بر اینکه همسران مردان معتاد و همسران مردانی که در زندان بسر می‌برند، نیز بار تامین مالی خانواده را بردوش می‌کشند، افزود: فقر از جمله شایع‌ترین و حادترین مشکلات زنان سرپرست خانوار محسوب می‌شود. اگر چه فقر اقتصادی مشکل عمده بخش کثیری از زنان سرپرست خانوار است، اما در عرصه اقتصاد محصور نمی‌ماند. فرهنگ حاکم بر جامعه به شیوه‌های مرئی و نامرئی این زنان را در تنگنا قرار می‌دهد و بار تربیت و پرورش فرزندان بر دوش آنان قرار دارد.وی تصریح کرد: تغییر ماهیت فقر و فراگیر شدن عوامل تاثیرگذار و عوارض تاثیرپذیر از این واقعیت اجتماعی، لازمه همکاری و تعامل تمام دستگاه‌ها، خصوصا نهادهای فعال در حوزه اجتماعی و فرهنگی را طلب می‌کند.

این همکاری و تعامل شامل بخش‌های دولتی و خصوصی بوده و همه بخش‌ها از برنامه‌ریزی تا اجرا را در بر می‌گیرد.رسولی بیان کرد: گفتن از مشکلات زنان سرپرست خانوار از فرط تکرار به یک کلیشه دل آزار تبدیل شده و کمتر کسی است که از مشکلات اقتصادی، اجتماعی و عاطفی این زنان بی‌خبر باشد. در شهرها، حضور آنها ملموس شده و تقریبا تمام افراد جامعه می‌دانند که این زنان برای تامین معیشت و زندگی آبرومندانه خود و فرزندانشان با چه مشکلاتی درگیر هستند.

وی ادامه داد: اضطراب و ترس از آینده در میان زنان سرپرست خانوار شیوع بیشتری دارد و از جمله مشکلات این قشر از جامعه است.مدیر کمیته امداد شیراز گفت: زنان سرپرست خانوار از جمله گروه‌های آسیب پذیر اجتماع به‌شمار می‌روند که گاه عواملی چون طلاق، فوت، متارکه یا اعتیاد همسر، ازکارافتادگی او، رهاشدن توسط مردان مهاجر یا بی مبالات، موجب آسیب‌پذیرتر شدن این طیف وسیع از جامعه می‌شود.

این کارشناس مسائل اجتماعی افزود: پیامدهای فرهنگی ناشی از طلاق و در مواردی شرمساری از نوع شغل سبب می‌شود، این زنان از روابط اجتماعی با دیگران پرهیز کنند، البته با توجه به مسئولیت چندگانه آنان در زندگی، وقتی برای برقراری ارتباط اجتماعی با دیگران برایشان باقی نمی‌ماند و این مشکل در جامعه شهری به 59.8 درصد از جمعیت زنان سرپرست خانوار می‌رسد.

رسولی اضافه کرد: برخی مسائل سبب کم شماری زنان سرپرست خانوار شده است، به عنوان مثال در برخی خانواده‌ها سرپرست مرد عملا غیرفعال بوده و درآمدی ندارد و تمام مسئولیت تامین معاش برعهده زن است. در سرشماری این خانوار، زن سرپرست نیست، یا در برخی خانواده‌ها، مرد به‌دلیل اعتیاد یا بزهکاری، نقشی در سرپرستی ایفا نمی‌کند و علاوه بر آن هزینه‌های گزافی هم به خانواده تحمیل می‌کند. در این شرایط زن سرپرست محسوب نمی‌شود.

وی گفت: تاکنون بیش از 5441 طرح خودکفایی توسط کمیته امداد امام خمینی (ره) شهرستان شیراز اجرا شده که 3744 طرح در روستاها و شهرهای زیر 20 هزار نفر و 1697 طرح در شیراز اجرا شده است. خوشبختانه سالانه بین 100 تا 150 خانواده با اجرای طرح‌های خودکفایی به استقلال مالی رسیده و از تحت پوشش این نهاد خارج می‌شوند.

رسولی خاطرنشان کرد: تأمین معاش در قالب پرداخت‌های نقدی مستمر و کمک‌های غیرنقدی، تأمین خدمات بهداشتی و درمانی در چارچوب برنامه بیمه درمان اقشار نیازمند، تأمین شرایط و ایجاد فرصت اشتغال و خودکفایی اقتصادی، تأمین وسایل آموزش و تحصیل در سطوح مختلف آموزش عمومی و تحصیلات دانشگاهی، تأمین امکانات ازدواج و تشکیل خانواده، کمک به آزادی و رهایی زندانیان واجد صلاحیت و شرایط، زمینه‌های اصلی خدمات معمول را در نهاد کمیته امام خمینی (ره) شامل می‌شود که زنان و کودکان بی سرپرست و بدسرپرست، سالمندان روستایی بالای 60 سال و افراد و خانواده‌های فقیر و کم درآمد روستایی و شهری، موضوع و محور اساسی حمایت‌ها و جامعه هدف را تشکیل می‌دهند.

وی گفت: کمیته امداد شهرستان شیراز، 26 هزار و 257 خانوار را تحت پوشش قرار داده است که از این تعداد 15 هزار و 428 خانوار به تعداد 24 هزار و 180 نفر زنان سرپرست هستند. از این گروه جامعه هدف، 6732 نفر تاکنون از خدمات تامین اجتماعی بهره‌مند شده‌اند که 50 درصد از هزینه‌های آن از محل هدفمندی یارانه‌ها و 50 درصد از منابع کمیته امداد تامین می‌شود. این گروه از زنان بعد از رسیدن به سن 55 سالگی و مشروط به دارا بودن 10 سال سابقه بیمه، بازنشسته شده و مستمری‌بگیر سازمان تامین اجتماعی محسوب می‌شوند.