بیش از 900 نماینده اعم از متخصصین، کارشناسان، شخصیت های بین المللی، اعضای جامعه مدنی، و سازمان های بخش خصوصی از بیش از 100 کشور عضو سازمان ملل متحد از تاریخ 19 تا 20 خرداد ماه به مدت دو روز در دوشنبه پایتخت تاجیکستان گرد هم آمدند تا روند عملی شدن برنامه دهه بین المللی(سال های 2005 تا 2015) اقدام با موضوع «آب برای زندگی» را مورد بررسی قرار دهند.
برنامه مذکور بخشی از ابتکارات جهانی در مورد همکاری های بین المللی در زمینه مدیریت آب است که توسط دولت تاجیکستان برگزار شده است. در مراسم افتتاحیه این کنفرانس امام علی رحمان رییس جمهور تاجیکستان با اشاره به بحران آتی آب ، یافتن راه حل برای مشکل آب در جهان را نیازمند اقدامات آنی و البته درازمدت دانست. در این کنفرانس بان کی مون، دبیرکل سازمان ملل متحد با اشاره به اینکه دسترسی به آب سالم آشامیدنی از حقوق اولیه همه انسان هاست، خاطرنشان کرد که مسئولیت جمع آوری بخش زیادی از آب آشامیدنی در جهان که از بارش های آسمانی بدست می آید برعهده زنان و دختران است. به گفته دبیر کل سازمان ملل متحد از حالا تا 10 سال دیگر 8/1 میلیارد نفر در مناطق با شرایط آبی مطلق زندگی خواهند کرد و جای هیچ گونه شبهه ای نیست که بحران آب یکی از مهمترین مخاطراتی است که زندگی ما را تهدید می کند.
مدیر منطقه اروپا و آسیای مرکزی نهاد زنان سازمان ملل متحد با اشاره به بودجه های تخصیص یافته در حوزه توسعه بخش آب، تصریح کرد که تصمیم گیری در مورد هزینه های عمومی و تنظیم اولویت ها در این زمینه باید به گونه ای باشد که به شکل فراگیر با فضا و منابع کافی امکان مشارکت را برای سازمان های زنان فراهم آورد تا آنها بتوانند در این زمینه تاثیرگذار باشند.
وی با اشاره به بررسی جهانی اجلاس پکن +20 و همچنین بررسی جهانی در مورد نقش زنان در توسعه که توسط نهاد زنان سازمان ملل متحد انجام شده، نقش زنان را در چارچوب دهی به دستور کار پایدار در حوزه مسائل آب و فاضلاب کلیدی عنوان کرد.
گردهمایی زنان و آب، که توسط نهاد زنان سازمان ملل با همکاری شرکای سازمان یافته این نهاد شکل گرفته به عنوان یک رویداد قبل از کنفرانس که در تاریخ 18 خرداد برگزار شد، فرصتی پیش روی سازمان های جامعه مدنی و ذینفعان کلیدی آنها قرار داد تا در مورد نقش خاص و کلیدی زنان در مدیریت آب به بحث و تبادل نظر بپردازند.
به گفته مویاسارا بوبوخانووا، مدیر انجمن زنان و خانواده در تاجیکستان دسترسی و استفاده از آب در حمایت از زنان روستایی به منظور تحقق بخشیدن به طرح های مشترک اقتصادی برای بهبود معیشت خانواده های آنها یک مساله کلیدی به حساب می آید.
در گردهمایی زنان و آب سند نهایی ای به تصویب رسید و براساس آن پیشنهاد شد که صندوقی با عنوان «زنان برای آب» به عنوان یک مکانیسم همکاری مالی قابل انعطاف تاسیس شود و سال 2017 از سوی نهاد زنان سازمان ملل و به عنوان اقدامی مشخص برای ابراز تعهد سیاسی این نهاد به عنوان سال زنان برای آب نام بگیرد. چرا که سال 2017 میلادی مصادف خواهد بود با بیست و پنجمین سالگرد بیانیه دوبلین در زمینه آب و توسعه پایدار که اصل سوم ( از چهار اصل ) این بیانیه به نقشی که زنان در تهیه ، مدیریت و حفاظت از آب ایفا می کنند، اشاره دارد.
نتایج حاصل از کنفرانس به طور مستقیم دستور کار پس از 2015 را تغذیه خواهد کرد. و در اجلاس سطوح بالای سازمان ملل که در شهریور ماه برگزار می شود مورد استفاده قرار خواهد گرفت.