مدیرکل سابق درمان و حمایتهای اجتماعی ستاد مبارزه با مواد مخدر با اشاره به دو برابر شدن مصرف مواد مخدر در بین زنان و دختران گفت: برخی از زنانی که به مواد مخدر صنعتی معتاد میشوند، حتی سیگار هم نمیکشند و متاسفانه به منظور لاغری، تناسب اندام، زیبایی و شفافیت پوست از شیشه و مفامفتامینها استفاده میکنند.
فرید براتی سده در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری آنا با بیان اینکه بسیاری از زنان برخلاف مردان به مرور زمان نسبت به مصرف این مواد معتاد میشوند، اظهار کرد: در مورد اعتیاد زنان با چند پدیده جدیدی روبرو هستیم، به طوری که به لحاظ آمار و سرشماری در دهه هشتاد تعداد زنان مصرف کننده مواد مخدر 4/5 درصد برآورد میشد ولی در آخرین سرشماری که هم اکنون مبنای اعلام آمار از سوی ستاد مبارزه با مواد مخدر است، این آمار به 9/4 رسیده که تقریبا دو برابر شده است.
وی در پاسخ به چرایی دو برابر شدن آمار زنان معتاد گفت: هنوز به طور قطع نمیتوانیم اعلام کنیم که تعداد معتادان زن در سالهای اخیر و در دهه هشتاد دو برابر شده است اما میتوانیم بگوییم در سالهای اخیر تعداد مراکز ارائه دهنده خدمات درمان اعتیاد به زنان افزایش یافته است. همچنین از سوی دیگر انگها و برچسبهای قدیم در مورد اعتیاد زنان کم شده بنابراین ممکن است علت افزایش آمار ناشی از افزایش مراجعه زنان به مراکز درمانی بوده و یا به این دلیل است که زنان راحتتر به مراکز دریافت خدمات مراجعه میکنند حتی ممکن است از قبل نیز این آمار موجود بوده باشد اما زنان مراجعه کمتری به مراکز ارائه خدمات درمانی به معتادان داشتهاند، بنابراین این موضوع با دو برابر شدن آمار اعتیاد زنان بسیار متفاوت است.
مدیر کل سابق درمان و حمایتهای اجتماعی ستاد مبارزه با مواد مخدر یادآور شد: نزدیک به 10 درصد معتادان کشور را زنان تشکیل میدهند و متاسفانه زنان بیشتر از مردان گرایش به مصرف مواد مخدر دارند، وقتی نسبت و میزان استفاده زنان از مواد محرک جدید و نه مواد مخدر را بررسی میکنیم، به نظر میرسد نسبت زنان مصرفکننده به نسبت زنان معتاد و نسبت زنان مصرف کننده مواد به نسبت مردان معتاد افزایش داشته است.
براتی سده یادآور شد: متاسفانه بسیاری از بانوان جوان مصرف مواد مخدر را مانند فرآیند مصرف مواد در مردان آغاز نمیکنند زیرا به صورت سنتی مصرف مواد مخدر در مردان از سیگار و الکل و حشیش آغاز میشود و پس از آن به سمت مصرف مواد سختتر گرایش پیدا میکنند.
این کارشناس سازمان بهزیستی ادامه داد: به احتمال بسیار قوی این شیوه به دلیل نگاهی است که در جامعه القاء میشود چون بسیاری از زنان به منظور لاغری، تناسب اندام، زیبایی و شفافیت پوست از شیشه و مفامفتامینها استفاده میکنند و به مرور زمان نسبت به مصرف آن معتاد میشوند زیرا حتی برخی از آنان سیگار نیز نمیکشند.
وی یادآور شد: در آرایشگاهها و باشگاههای ورزشی به بانوان القاء میشود که با مصرف مواد محرک و شیشه میتوانند به سرعت و سهولت بیشتری به اهداف خود از جمله تناسب اندام دست یابند در حالی که زنان میتوانند با مراجعه به پزشک و مصرف داروهای لاغری و انجام عملهای جراحی و همچنین انجام فعالیتهای ورزشی به خواسته خود مبنی بر لاغری و تناسب اندام دست یافت.
براتی سده با بیان اینکه اعتیاد در تمام استانهای کشور زنان را درگیر کرده است، افزود: اعتیاد مفهومی است که فرد با انتخاب و مسئولیت به سراغ مصرف یک ماده مخدر میرود در حالی که زنان کشور ما آگاهانه برای رسیدن به زیبایی و تناسب اندام شیشه مصرف میکنند حتی عدهای نیز برای حل مشکلات اختلال روان و به خاطر دستیابی به آرامش روحی و روانی و کاهش افسردگی به سمت استفاده از مواد صنعتی و شیشه گرایش پیدا میکنند.
مدیرکل سابق پیگیری و درمان اعتیاد سازمان بهزیستی تاکید کرد: باید برنامههای پیشگیری و آگاهسازی مردم از سوی همه نهادهای کشور ارائه و اجرا شود و از همه مهمتر باید در کانونهای پر خطر مانند آرایشگاهها، باشگاههای ورزشی و خوابگاههای دانشجویی سرمایه گذاری کنیم زیرا هم اکنون هیچ نظارتی بر باشگاههای بدنسازی صورت نمیگیرد و بسیاری از مواد مخدر در این مراکز تهیه و مورد استفاده قرار میگیرد، بنابراین وزارت ورزش و جوانان باید به صورت جدیتر به وظیفه خود عمل کند. همچنین آمار نشان میدهد استقبال دختران دانشجو به مواد مخدر در دانشگاهها نسبت به پسران بیشتر است.
شهیندخت مولاوردی نیز در واکنش به راه ندادن زنان به ورزشگاهها و مخالفت عدهای به خاطر منکر خواندن حضور زنان در یادداشتی به آمار زنان معتاد کشور اشاره کرد و گفت: بالاخره این موضوع در صدر منکرات جای گرفت، غافل از آنکه به راحتی از کنار منکرات بزرگتر عبور میکنیم و سرمان را یواشکی برمیگردانیم تا مبادا خطی بر وجدانمان بیفتد: زندگی ۵۰۰۰ زن کارتن خواب در تهران، آمار ۹ درصدی معتادان زن از کل معتادان که در ۵ سال اخیر دو برابر شده است، آمار ۳۲ درصدی مرگومیر زنان ناشی از اعتیاد، رواج افسردگی و رسیدن سن اعتیاد به ۱۳ سال در بین دختران و تغییر الگوی مصرف آنها از مواد سنتی به مواد صنعتی و روانگردان که منجر به لذت و هیجان و شادی کاذب میشود، وجود دو میلیون کودک کار در کشور و... قلهای از کوه یخی است.
همزمان خبر تجاوز گروهی ۶ مرد معتاد زیر پلی به دختر ۱۱ سالهای که کودک کار است هم منتشر شد. خبری که در هیاهوهای اخیر گم شد و دریغ از واکنشی کوچک به این عمل شنیع و غیر انسانی که به فرموده مولای متقیان از شنیدن آن انسان اگر بمیرد رواست.