با وجود ارتقاء سطح تحصیلات و آموزش همچنان زنان دستمزد کمتری نسبت به مردان دریافت می کنند

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری؛ هفت جولای برابر با 16 تیر امسال طی مراسمی در دهلی نو، از گزارش امسال (2015-2014) مجمع عمومی سازمان ملل با موضوع اهداف توسعه هزاره(MDG)  رونمایی شد. به گزارش سرویس بین الملل معاونت امور زنان و خانواده نهاد ریاست جمهوری گزارش مذکور گزارشی است جهانی پیرامون اینکه کشورها در مناطق مختلف جهان تا چه حد توانسته اند به وعده های خود در چارچوب اعلامیه توسعه هزاره جامه عمل بپوشانند. اهداف 8 گانه توسعه هزاره (2015-2000 میلادی) با هدف کاهش میزان فقر، گرسنگی، بی سوادی، مرگ و میر مادران و نوزادان و همچنین متعهد کردن کشورها به تدوین استراتژی هایی در حوزه بهبود وضعیت برابری جنسیتی، محیط زیست و ارتقاء وضعیت سلامت برای همه افراد، مصوب شدند.

بان کی مون، دبیر کل سازمان ملل متحد در مقدمه این گزارش با اشاره به اینکه اهداف توسعه هزاره نقش مهمی در کمک به خروج بیش از یک میلیارد انسان از وضعیت فقر و گرسنگی مطلق داشته و میزان مرگ و میر کودکان را بطور قابل توجهی کاهش داده، خاطرنشان می کند که نابرابری های زیادی در بین کشورهای جهان وجود دارد و پیشرفت های صورت گرفته در بسیاری از موارد نامتوازن بوده است. وی می افزاید تجارب و شواهد برگرفته از تلاش های انجام شده در راستای تحقق اهداف توسعه هزاره حاکی از آن است پیشرفت های بیشتر در این زمینه نیازمند اراده مصمم سیاسی و همچنین تلاش های جمعی و درازمدت کشورهاست. به گفته او همچنان جمعیت زیادی از زنان در برخی نقاط جهان به دلیل مشکلات حین و یا پس از زایمان جان خود را از دست می دهند. به عقیده او پیشرفت ها باید در جهتی باشد که زنان و کسانی که در حوزه های اقتصادی جزء طبقه محروم جوامع به حساب می آیند و یا به دلیل سن، معلولیت و یا قومیت شان دچار محرومیت های اجتماعی هستند مورد حمایت قرار بگیرند

.1از بین بردن فقر شدید و گرسنگی2. دست یابی به آموزش ابتدایی همگانی 3.گسترش و ترویج برابری جنسیتی و توانمند سازی زنان 4. کم کردن مرگ و میر کودکان 5. بهبود سلامت مادران 6. مبارزه با ایدز، مالاریا و دیگر بیماری ها 7. تضمین پایداری محیط زیست 8. گسترش مشارکت جهانی برای توسعه، هشت آرمان کلی هستند که بعنوان اهداف توسعه هزاره در قالب 21 هدف فرعی و از طریق 60 شاخص تعیین شده قابل سنجش بوده و در 15 سال گذشته مورد استفاده استناد قرار گرفته اند.

در گزارشی که 16 تیرماه امسال منتشر شده، عملکرد سال گذشته کشورهای جهان در مورد هریک از اهداف 8 گانه مذکور تشریح شده است. در اینجا براساس مستندات گزارش مذکور مروری خواهیم داشت بر اقدامات انجام شده از سوی کشورها در مورد اهداف توسعه هزاره در سالی که گذشت (اهدافی که بطور اختصاصی به مسائل زنان و کودکان می پردازند).

هدف شماره 3 : گسترش و ترویج برابری جنسیتی و توانمند سازی زنان

در گزارش جهانی امسال اهداف توسعه هزاره ذیل اقدامات انجام شده در راستای تحقق هدف مذکور آمده است :

-              پیشرفت زنان در نقش های رهبری و جایگاه های مدیریتی نیز بسیار کند پیش می رود. تنها 16 درصد از سخن گویان مجالس قانون گذاری در جهان را زنان تشکیل می دهند و این درحالی است که تنها 18 درصد از کل وزرای دولت ها در جهان زن هستند. این آمار از سال 2005 میلادی تاکنون (در طول 10 سال) تنها 4 درصد رشد داشته است.

-              براساس آمار استخراج شده از 174 کشور، در طول دو دهه گذشته، میزان حضور زنان در مجالس قانون گذاری کشورها دو برابر شده است. اما همچنان نسبت تعداد مردان به زنان 5 به 1 است.

 

 -             نسبت به 15 سال گذشته میزان دختران بیشتری به مدرسه ها راه پیدا کردند. و در مناطق در حال توسعه حذف نابرابری جنسیتی در مقاطع ابتدایی، متوسطه اول و دوم به عنوان یک هدف کلی محقق شده است.

-              در حال حاضر زنان 41 درصد کارکنان در بخش غیرکشاورزی را در جهان شام می شوند. که این آمار در مقایسه با آمار سال 1991، رشد 6 درصدی داشته است.

-              از سال 1999 تاکنون 13 درصد از میزان زنانی که در مشاغل پرخطر فعالیت می کنند، کاسته شده است. و این آمار در مورد مردان 9 درصد برآورد شده است.

-              به طور متوسط سه چهارم مردان در جهان به مشاغل کارگری فعالیت دارند حال آنکه این آمار در بین زنان شاغل یک دوم است. 

-              در طول 25 سال گذشته (2015-1990) میزان حقوق و دستمزد زنان شاغل در خارج از بخش کشاورزی هرچند با شتاب کند، افزایش 6 درصدی را تجربه کرده است. در بازه زمانی مذکور حضور زنان در مشاغل پرخطر 13 درصد کاهش داشته و از 59 درصد به 46 درصد رسیده است. این آمار برای مردان شاغل کاهش 9 درصدی داشته و از 53 درصد به 44 درصد رسیده است.

-              در مجموع با وجود دستاوردهای چشمگیر برای زنان، همچنان شکاف های قابل توجهی بین زنان و مردان در بازار کار وجود دارد. بطوریکه براساس آمار سال 2015 حدود 50 درصد زنان در سن کار(15 سال به بالا) در جهان جذب بازار کار می شوند. حال آنکه این آمار در بین مردان 77 درصد است.

-              همچنین شاهد آن هستیم که با وجود ارتقاء قابل توجهی سواد تحصیلات و آموزش در بین زنان همچنان دستمزد آن ها در مقایسه با مردان پایین تر است.

-              در سال 2015 حدود 18 درصد زنان در جهان به عنوان نیروی کمکی در خانواده کار می کنند. حال آنکه این آمار برای مردان 7 درصد است. و آمارها نشان می دهند که زنان تمایل کمتری دارند که مشاغل خودشان را داشته باشند.

-              در دهه 1990 در منطقه جنوب آسیا به ازای هر 100 پسر، 74 دختر در مدارس ابتدایی ثبت نام می کردند، اما در حال حاضر به ازای هر 100 پسر، 103 دختر در مدارس ابتدایی ثبت نام می کنند.

 

هدف شماره 4- کم کردن مرگ و میر کودکان

-              در 15 سال گذشته مرگ و میر در بین کودکان کمتر از 5 سال به میزان 50 درصد کاهش یافته است. بطوریکه میزان 90 مرگ از بین 1000 تولد به میزان 43 مرگ از هر 1000 تولد کاهش یافته است.

-              در کشورهای توسعه یافته میزان مرگ در بین کودکان کمتر از 5 سال از 7/12 میلیون در سال 1990 به حدود 6 میلیون در سال 2015 کاهش یافته است. 

 

 

-              بطور کلی از اوایل دهه 1990 نرخ کاهش مرگ و میر در بین کودکان کمتر از 5 سال در جهان سه برابر شده است.

-              در سال 2015، روزانه 16 هزار کودک زیر 5 سال به دلایل مختلف و اکثراً به دلایلی که قابل پیشگیری هستند جان خود را از دست می دهند. بنابراین حفظ و نجات جان کودکان همچنان باید یکی از حوزه تمرکز در بین اهداف توسعه پایدار بعد از 2015 باشد. تحقق این هدف در سال های پیش رو بیش از هر چیز نیازمند اراده سیاسی، تدوین استراتژی و تامین منابع مناسب است. در حال حاضر در هر دقیقه یازده کودک در جهان قبل از سن 5 سالگی جان خود را از دست می دهند.

-              به نظر می رسد که با این نرخ از پیشرفت در مسیر تحقق هدف کاهش مرگ و میر کودکان، حداقل به 10 سال دیگر زمان نیاز است.

هدف شماره 5- بهبود سلامت مادران

-              از دهه 1990 تاکنون نرخ مرگ و میر در بین مادران در جهان حدود 45 درصد کاهش یافته است. و بیشتر این میزان کاهش از سال 2000 میلادی به این سو بوده است. 

 

 -             در 15 سال گذشته کشورهای جنوب و شرق آسیا بیشترین پیشرفت ها را در زمینه کاهش مرگ و میر مادران داشته اند.

-              در سال 2014 میلادی بیش از 71 درصد از تولدها در جهان با کمک پرسنل بامهارت انجام شده است. که نسبت به سال 1990، رشد 59 درصدی داشته است.