بنابر اظهارات مجریان این برنامه مشترک، زنان روستایی در عراق با چالش‌های مختلفی مواجه هستند؛ چالش‌هایی که مانع مشارکت و شناسایی حقوق ایشان در سطوح مختلف است و این برنامه مشترک با هدف حمایت از زنان در جوامع روستایی حاشیه‌ای که فاقد دسترسی به منابع و خدمات هستند، اجرا خواهد شد.

اخیراً وزارت امور زنان عراق با نهاد زنان ملل‌متحد برنامه مشترک (2.5 میلیون دلاری) را برای توسعه و تقویت اقتصادی– اجتماعی زنان و دختران جوان روستائی در این کشور امضاء کرده‌اند. این برنامه مشترک مشتمل بر چهار محور راهبردی اعلام شده است:

1.         سوادآموزی و آموزش مهارت‌های اجتماعی و کاربردی زندگی؛

2.         کادرسازی از میان زنان کشاورز و روستایی برای حضور و مشارکت فعال در بخش‌های دولتی و سیاست‌گذاری برای ارتقای جایگاه و مهارت‌های زنان و هم‌چنین افزایش بازدهی و درآمد ایشان؛

3.         ایجاد شبکه زنان روستایی برای اقدام در استای تحقق حقوق زنان و دختران، سلامت باروری و مقابله با خشونت مبتنی بر جنسیت؛

4.         تقویت شبکه‌ای از زنان مدیر و تأسیس انجمن‌ها و گروه‌های مستقل زنان روستایی.

به علاوه این برنامه مشترک تمرکز ویژه‌ای بر زنان و دختران آسیب‌پذیر روستایی دارد که از جمله به زنان سرپرست خانوار اشاره شده است.

نهاد زنان ملل‌متحد، صندوق جمعیت ملل‌متحد، سازمان غذا و کشاورزی و یونسکو در برنامه‌ای مشترک و جامع با وزارت‌های مرتبط دولت عراق؛ از جمله وزارت امور زنان، وزارت کشاورزی، وزارت آموزش و وزارت بهداشت و نیز با همکاری جامعه مدنی و سازمان‌های غیردولتی زنان، با هدف تأمین نیازهای اقتصادی- اجتماعی زنان، برنامه‌های را آغاز خواهند کرد. اهمیت این مسئله آن است که نهادها و سازمان‌های تخصصی ملل‌متحد به‌طور مشترک برنامه حمایتی از زنان روستایی را خواهند داشت و از جمله خدمات مطرح عبارت‌اند از: خدمات آموزشی، مهارت‌های مدیریت، آموزش شغلی، خدمات حقوقی، حمایت اجتماعی– مشاوره‌ای و ارتقای آگاهی در مورد حقوق و سلامت باروری برای پاسخ به نیازهای زنان و تحقق امنیت اقتصادی و اجتماعی برای زنان.

اظهارات نماینده نهاد زنان ملل‌متحد در کشور عراق به هنگام امضای برنامه مشترک قابل تأمل است. او زنان روستایی را برای تحقق تحولات اقتصادی و اجتماعی مورد نیاز در راستای توسعه پایدار و ارتقای برابری جنسیتی، به منزله گروه هدف مورد تصریح قرار داد.

هم‌چنین تنوع اقدامات در برنامه مشترک که اغلب با رویکرد اجتماعی و فرهنگی در کشور عراق به‌عنوان یک کشور اسلامی اجرا خواهد شد، مؤید این سؤال کلیدی است که الگوی مواجهه و همکاری کشورهای اسلامی با نهادهای بین‌المللی در حوزه مسایل زنان چگونه است؛ به‌نحوی‌که از یک‌سو، بتوانند از همکاری و مساعدت مالی و غیرمالی نهادهای بین‌المللی در راستای ارتقای وضعیت زنان و دختران بهره‌مند شوند و از سوی دیگر، ابتکار عمل و خلاقیت را در بهبود زندگی فردی، خانوادگی و اجتماعی زنان مبتنی بر آموزه‌های اسلامی از دست ندهند؟

در واقع پرهیز دولت‌های اسلامی از افراط به معنای پذیرش و اجرای کامل و صددرصد برنامه‌های پیشنهادی از سوی نهادهای بین‌المللی و یا تفریط یعنی امتناع از هرگونه مواجهه و همکاری مؤثر در عرصه بین‌المللی، رهیافتی است که باید مدنظر قرار گیرد که البته راهکاری دشوار به‌نظر می‌رسد و مشارکت فعالان و کارشناسان تخصصی در حوزه‌های مختلف را طلب می‌کند.