همراهی با مدیر کل دفتر بانوان و خانواده استانداری خراسان رضوی و اعضای شورای شهرستان مشهد به منظور بازدید از نخستین شبکه تولید پوشاک بانوان در بخش رضویه گواه این موضوع بود که بانوان برای کمک به تامین معیشت و همچنین ترمیم اقتصاد خانواده نقشی پر رنگ و حضوری فعال دارند.

آسیب به اقتصاد پهناورترین بخش خراسان رضوی

بخش رضویه یکی از پهناور ترین بخش‌های خراسان ضوی است که به گفته قاسم باغبان، بخشدار رضویه اقتصاد آن به دلیل خشکسالی به شدت اسیب دیده است.

وی با بیان اینکه این بخش پنهاورترین بخش در خراسان رضوی با عمق ۱۳۵ کیلومتر است افزود: به همین دلیل این گستردگی مسئولیت بخشدار و مسئولان آن را بیشتر می‌کند.

وی با بیان این که دلیل مشکلات موجود در این بخش کم کاری نیست افزود: اقتصاد خانواده در بخش رضویه بر پایه دامداری و کشاورزی است که بر اثر خشکسالی‌های پیاپی این دو منبع درآمد به شدت آسیب دیده اند.

باغبان دامه داد: خشکسالی باعث تخلیه روستاها شده به طوری که روستاهایی که پیش از خشکسالی‌ها بیش از ۵۰ خانوار ساکن داشته اند اکنون به کمتر از ۱۵ خانواده رسیده اند.

وی نقش بانوان در اقتصاد خانواده روستایی را نقشی بی بدیل دانست و افزود: اکنون که اقتصاد خانواده روستایی به دلیل خشکسالی تعضیف شده نقش بانوان در اقتصاد روستایی بیشتر خودنمایی می‌کند.

باغبان با بیان این که برای نقش اقتصادی بانوان در خانواده روستایی باید جایگاهی تعریف شود گفت: دراین راستا طرح تکاپو در حال انجام است که طی این طرح می‌توان با تعریف جایگاهی برای فعالیت اقتصادی بانوان، از توان تولیدی آن‌ها بهره بگیریم.

وی به جمعیت هشت هزار نفری بخش رضویه که تحت پوشش دستگاه‌های حمایتی هستند اشاره کرد و گفت: طی بررسی‌های انجام شده در تعدادی از روستاهای رضویه مشخص شده بیش از ۲۰۰ نفر از بانوان روستایی به اشتغال خانگی می‌پردازند که با طرح تکاپو و باه اندازی تشکل بانوان به اقتصاد بخش رضویه کمک کرد.

باغبان با اشاره به به کاهش سطح سواد در میان دختران بخش رضویه گفت: در برخی روستاها که کاهش جمعیت داشته اند کلاس‌های مدرسه تلفیق شده و برخی خانواده‌ها اجازه تحصیل فرزندان دختر خود در کلاس‌های متخلط را نمی‌دهند که این امر باعث کاهش سطح سواد در میان دختران این بخش شده است.

وی تأکید کرد: در آینده مشکل بخش رضویه بانوان بی سواد و کم سوادی است که در دوران نوجوانی از تحصیل بازمانده اند.

باغبان با کاهش سن ازدواج دختران اشاره کرد و گفت: بخش‌های رضویه از مراکز آزمایشگاهی قبل از ازدواج محروم هستند که اگر این مراکز در این بخش فعال باشند در کنار آزمایش‌های پیش ازدواج مشاوره‌های  خانواده می‌تواند به این دختران کمک‌های قابل توجهی کند.

بانوان رضویه جامه ای نو بر تن مشهد می‌کنند

عباسعلی بادیانی، عضو هیئت رئیسه شورای اسلامی‌شهرستان مشهد نیز توسعه شبکه تولید پوشاک بانوان رضویه در سطح مشهد را دارای نتایج مثبتی ارزیابی کرد و اظهار کرد: احداث این شبکه تولید در بخش رضویه به معنی حذف فاصله خواستن و توانستن نزد بانوان فعال اقتصادی در این بخش است.

وی با بیان این که این شبکه تولید با اعتماد به سرمایه مردمی‌راه اندازی شده است افزود: در شهرستان مشهد استعدادهای زیادی در حوزه فعالیت‌های اقتصادی وجود دارد که توجهی به شناسایی آن‌ها توسط مسئولان شهرستان و استان نشده است.

بادیانی ایجاد شبکه تولید پوشاک بانوان در بخش رضویه را نمونه ای از کارآفرینی اجتماعی عنوان کرد و افزود: به کمک اتحادیه خیاطی بانوان استعدادهای خیاطی بخش رضویه شناسایی شدند و در این شبکه تولید به کار گرفته می‌شوند.

وی تصریح کرد: حضور موثر بانوان در عرصه‌های مختلف اجتماعی می‌تواند در تربیت فرزندان در نهاد خانواده تأثیرگذار باشد و این امر به ارتقاء سطح فرهنگی جامعه کمک می‌کند.

بادیانی با اشاره به تلاش‌های شورای شهرستان در تأسیس دانشگاه علمی‌کاربردی در بخش رضویه گفت: هیئت علمی‌این دانشگاه تعیین شده و در حال طی کردن مراحل تأیید نهایی توسط ارگان‌های مربوطه است.

وی ادامه داد: همچنین مرکز آموزش مهارتی با سرمایه‌های مردم در حال آماده سازی در بخش رضویه است.

اراده ای برای تصمیمات حمایتی از بانوان وجود ندارد

مدیر کل دفتر بانوان و خانواده استانداری خراسان رضوی نیز اظهار داشت: توجه نکردن به بانوان یعنی نادیده گرفتن نیمی‌از جمعیت جامعه و بخش مهمی‌از مشکلاتی که ما در جامعه در حال گذار خود داریم از این مسئله ناشی می‌شود.

فرشته سلجوقی در دیدار و گفتگو با بانوان این بخش اظهار کرد: بانوان جایگاه ویژه ای در جامعه دارند که به آن توجه نشده حتی برخی صحبت‌های پراکنده ای که در حمایت و ارتقاء جایگاه بانوان در اجتماع شده که پشت این تصمیمات اراده ای وجود نداشته است.

سلجوقی بانوان را ستون و محور اصلی خانواده و خانواده را ستون جامعه دانست و افزود: حضرت خدیجه یکی از بزرگترین الگوهای تجارت و کارآفرینی در جهان اسلام است و از این دست بانوان کارآفرین در تاریخ اسلام بسیار بوده اند.

وی با اشاره به تأکید امام خمینی(ره) و مقام معظم رهبری در توجه به جایگاه بانوان در جامعه افزود: بر اساس سخنان امام راحل اگر مرد از دامن زن به معراج می‌رود عکس آن هم صادق است و مردان از دامن بانوان دچار گمراهی می‌شوند.

سلجوقی با بیان این که آسیب‌های اجتماعی در جامعه ریشه فرهنگی دارد تصریح کرد: به مدیریت فرهنگی بانوان در خانواده توجهی نشده و و قتی بانوان را در امور اجتماعی و فرهنگی وارد نکنیم مشکلات اجتماعی گسترده ای دامن اجتماع را خواهد گرفت.

آموزش بانوان اصلی اقتصادی است

وی بانوان را شرکای اقتصادی موفقی دانست و گفت: پنج دهه است که جهان به مسئله آموزش بانوان به منزله آموزش خانواده و به عنوان یک اصل اقتصادی که بازگشت سرمایه را دارد توجه می‌کند.

سلجوقی گفت: میزان فساد اقتصادی و اداری بانوان بسیار کمتر از مردان است و بانوان کمتر از مردان در حوزه‌های مختلف اقتصادی دچار اشتباه می‌شوند که دلایل ان قابل بررسی است.

وی با بیان این که ضریب نفوذ ماهواره در کشور ۶۰درصد و در خراسان رضوی ۸۰ درصد است گفت: با وجود آموزش‌های رسمی‌که در سال‌های اخیر به مردم ارائه شده اما روند توجه به ماهواره همچنان رو به رشد است بنابراین باید رفتار خودمان را اصلاح کنیم و باید به دنبال روش‌های نوین در راهنمایی خانواده‌ها در دوری از ماهواره باشیم.

سلجوقی تصریح کرد: سیستم اموزشی ما از همان مهدکودک‌ها صحیح نبوده و امروز نباید راه‌های رفته را که نتایج خوبی نداشته دوباره امتحان کنیم.

نرخ بی سوادی بانوان خراسان رضوی افزایش داشته است

وی به افزایش نرخ بیسوادی اشاره کرد و گفت: در سال‌های اخیر با افزایش نرخ بیسوادی در استان مواجه بودیم به طوری که اکنون در منطقه ای مانند سرخس تنها ۴۵درصد بانوان باسواد هستند.

سلجوقی اذعان داشت: یک مادر کم سواد و یا بی سواد چگونه می‌تواند یک فرزند فرهیخته که با مسائل و مشکلات اجتماعی آشنا باشد تربیت کند.

وی با بیان این که تا کنون بحث اعتیاد زنان متولی دولتی نداشته است گفت: جلساتی جهت پیگیری موضوع اعتیاد بانوان استان برگزار شده که طی آن دفتر زنان و خانواده استانداری خراسان رضوی متولی پیشگیری از اعتیاد زنان شده است.

سلجوقی از اعضای شورای و دهیاری‌های بخش رضویه خواست تا با ارائه آمارهای مربوط به حوزه به بانوان به دفتر زنان و خانواده استانداری این دفتر را در ارائه و برنامه ریزی خدمات به این قشر از جامعه یاری رسانند.

سلجوقی ادامه داد: فرهنگ مقاومت و اقتصاد مقاومتی تنها توسط بانوان فرهیخته که آشنا به امور اجتماعی و اقتصادی هستند به فرزندان آموزش داده می‌شود.

وی اشتغال را یکی از مهمترین مسائل حوزه بانوان دانست و گفت: به ازاء هر ۱۰ هزار بانوی شاغل در خراسان رضوی تنها ۷۷۶ نفر از خدمات بیمه ای استفاده می‌کنند که این امر باعث نبود امنیت شغلی بانوان در استان شده است.

سلجوقی در پایان قول مساعدت مالی جهت ادامه فعالیت شبکه پوشاک بانوان رضویه و توسعه فعالیت آن را به مسئولین این شبکه داد.