رییس سازمان بهزیستی کشوراز راهاندازی مرکز ارتقا یافته ترک اعتیاد زنان و همچنین در مجاورت آن مرکز نگهداری از کودکان این زنان در شرق تهران آنهم در آیندهای نزدیک خبر داد.
انوشیروان محسنیبندپی در اولین نشست علمی تخصصی مشاور امور زنان و خانواده سازمان بهزیستی کشور گفت: برای تحقق توسعه در تمامی ابعاد اجتماعی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و همچنین تحقق عدالت اجتماعی نیازمند مشارکت فعال همه آحاد جامعه و همچنین همه سلایق مورد پذیرش قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران هستیم.
وی ادامه داد: نیمی از جمعیت کشور را زنان تشکیل میدهند. در تمام دنیا محور توسعه، انسان است و برای دستیابی به توسعه نباید جنسیت را مدنظر قرار دهیم بلکه این استعدادها، اندیشه و باورهای انسانی است که شرایط توسعه را فراهم میکند و کشوری میتواند در مسیر توسعه قرار بگیرد که از تمام ظرفیتهای خود استفاده کافی را ببرد.
رییس سازمان بهزیستی کشور همچنین ضمن اشاره به اینکه در هیچ کجای مباحث دینی اشاره نشده است که زنان کمتر از مردان فکر و فعالیت میکنند افزود: در مبانی انقلاب اسلامی و همچنین توصیههای امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری نقش زن به عنوان یک انسان مطرح شده و بر فراهم کردن زمینه بروز استعدادهای آنها در عرصههای مختلف تاکید شده است.
محسنیبندپی در ادامه ضمن اشاره به شاخص توسعه انسانی زنان و شکاف جنسیتی گفت: در این دو شاخص آمار مطلوبی در کشور نداریم.
وی درخصوص شکاف جنسیتی تصریح کرد: در این مساله دو موضوع به زنان ارتباط دارد که شامل میزان دستیابی آنان به آموزش و میزان دستیابی آنان به سلامت است که هر یک از آنان شاخصهای ارزشمندی هستند.
رییس سازمان بهزیستی کشور ادامه داد: با توجه به پیگیری و حساسیت زنان ایرانی به سلامت خود، شاهد آن هستیم که در شاخص میزان دستیابی آنان به سلامت، از آمارهای جهانی درصد بالاتری را به خود اختصاص دادهایم که چیزی حدود 96 درصد را شامل میشود.
محسنیبندپی همچنین گفت: در حال حاضر افزایش امید به زندگی در میان زنان 2 3 درصد نسبت به مردان بیشتر است که این موضوع نیز در راستای همان میزان دستیابی زنان ایران به سلامت بازمیگردد.
وی درخصوص دستیابی به آموزش هم عنوان کرد: زنان ایران زمانی که شرایط دستیابی به آموزش را مهیا کردند پیگیری و تلاشهای خود را افزایش دادهاند تا جایی که شاهد آن هستیم که در این حوزه هم از شاخصهای جهانی بالاتر بوده و چیزی حدود 94 درصد میزان دستیابی زنان ایران به آموزش است.
رییس سازمان بهزیستی کشور همچنین ضمن بیان اینکه 59 درصد پذیرفتهشدگان کنکور امسال نیز زنان بودهاند، گفت: این آمارها نشانگر عزم و اراده و انگیزه در میان زنان است و همچنین ما شاهد تغییر نگرش زنان جامعه بودهایم که به طبع تغییر رفتار آنها را نیز موجب شده است.
محسنیبندپی در ارتباط با مشارکت زنان در مسائل اقتصادی و توانمندسازی سیاسی آنها نیز گفت: این مباحث در رشد و توسعه کشور بسیار مهم است که چگونگی آن به رویکرد مسوولان برمیگردد.
وی در ارتباط با میزان فعالیتهای زنان گفت: در حال حاضر دوسوم کار در زندگی خانوادگی به عهده زنان است در حالی که درآمد آنها یک دهم مردان و میزان مالکیت آنها نیز یکصدم مردان است.
رییس سازمان بهزیستی کشور در ادامه ضمن بیان آنکه هرگاه فردی شاغل میشود بلافاصله بحث بیمه درمانی و اجتماعی آنان مورد توجه قرار میگیرد، گفت: در حال حاضر بسیاری از زنان و دختران ما در اماکنی مشغول کار و فعالیت هستند که ابزار قانونی لازم برای حمایت از آنان وجود ندارد.
محسنیبندپی ادامه داد: نیاز است که معاونان زنان و خانواده ریاست جمهوری گروهی را مشخص کند تا ساز و کاری را درخصوص بیمه اجتماعی زنان شاغل فاقد بیمه ایجاد کنند.
وی در ادامه مهمترین مشکل جامعه را عدم فعالیتهای زنان و متکی بودن آن دانست که در حال حاضر ساختار اقتصادی خانواده را تنها متکی به مردان در نظر میگیریم و افزود: طول فعالیتهای اقتصادی و اجتماعی برای زنان اعتمادبهنفس و اطمینان میآورد که در این راستا باید مشارکتهای اقتصادی اجتماعی زنان را تقویت کنیم.
رییس سازمان بهزیستی کشور همچنین درخصوص توانمندسازی سیاسی در دولتهای نهم و دهم گفت: در دولت نهم و دهم شرایطی فراهم شد که ساعت حضور پرسنل دستخوش تغییراتی شد که کار را شبانه کردیم و فعالیت اجتماعی و اقتصادی را به عصر و شب کشاندیم. به این ترتیب شاهد آن شدیم که زنان به علت آنکه نمیتوانند ساعاتی از شب را درگیر فعالیتهای اقتصادی و اجتماعی باشند زیرا نیازمند حضور در خانواده بودند، از فعالیتهای اجتماعی فاصله گرفته و در واقع به عقب رانده شدند تا جایی که کمتر زنی را میدیدیم که مدیر شود.
محسنیبندپی ادامه داد: درحال حاضر باید نظم را به گونهای ساختاری کنیم که کار در ساعتهای خود انجام شود و مسوولیتهای زنان را نیز افزایش دهیم.
وی در ادامه ضمن بیان آنکه مسوولیتپذیری زنان از مردان بیشتر است گفت: در خط ملی اعتیاد که توسط سازمان بهزیستی راهاندازی شده است، شاهد آن هستیم که 80 درصد مراجعات را زنان تشکیل میدهند و عموما میخواهند همسر، فرزند و یا حتی همسایه خود را ترک دهند که این مساله نشانگر احساس مسوولیت و نقش محوری و تاثیرگذار آنها در خانواده و جامعه است.
رییس سازمان بهزیستی کشور با بیان اینکه علاوه بر آنکه در حوزه زنان شاهد موانع ساختاری، فرهنگی و... هستیم، موانع غیرساختاری که به مسائل فیزیولوژیکی نیز برمیگردد وجود دارد، گفت: در حال حاضر کمتر از 90 درصد جامعه معتادان کشور را زنان تشکیل میدهند یعنی در واقع کمتر از 10 درصد زنان ایرانی مبتلا به اعتیاد هستند که انتظار میرود میزان و مراجعه آنان به مراکز ترک اعتیاد در همین حدود 10 درصد باشد، اما شاهد آن هستیم که زنان به دلیل موانع فرهنگی و باورهای غلط به این مراکز مراجعه نکرده و شاهد آن هستیم که 4 الی 5 درصد آنها به مراکز ترک اعتیاد مراجعه میکنند.
محسنیبندپی درخصوص اقدامات لازم برای رفع این موانع گفت: برای رفع این موانع معتقدیم باید مداخله موثر نیروی انسانی را افزایش دهیم تا به جای آنکه زنان به مراکز ترک اعتیاد بروند ما به سراغ آنها برویم؛ به همین منظور 10 12 درصد نیروی کارشناسان زن خود را به این مساله اختصاص دادهایم.
وی در ادامه با بیان اینکه هرگاه کسی میخواهد به دولت و بهزیستی انتقاد کند به مساله موسیقی و رقص در مهدکودکها اشاره میکند، به موضوع خانههای امن نیز اشاره کرد و گفت: در خانههای امن نگاه علمی به دختران و زنان آسیبدیده وجود دارد که باید این خانهها بیش از پیش افزایش یافته و مورد حمایت قرار بگیرند.
رییس سازمان بهزیستی کشور در پایان ضمن بیان آنکه در دولت تدبیر و امید نگاه ویژهای به نهادسازی و توسعه مشارکتهای واقعی داریم، افزود: نگاه ویژه به نهادسازی و توسعه مشارکتهای واقعی در دولت اصلاحات شکل گرفت و مقدمات آن فراهم شده بود اما شاهد آن بودیم که در دولتهای قبل این نگاه در کشور تغییر و تبدیل به نگاهی فیزیکی شد اما هماکنون در دولت تدبیر و امید این نهادسازی و توسعه مشارکتهای واقعی مجددا در حال شکلگیری و احیاء هستند زیرا معتقدیم تا کاری را به قانون تبدیل نکنیم، آن موضوع فراگیر نشده و به صورت سلیقهای با آن برخورد میشود.