بر اساس جزئیات تازهای که از آزمون آموزش و پرورش منتشر شده است سهم زنان از جذب نیرو در این وزارتخانه یک پنج پنجم مردان است. آزمون استخدامی آموزش و پرورش 27 شهرویور برگزار میشود و از سه هزار و 703 نیرویی که قرار است در آزمون پذیرفته شوند سه هزار و 73 نفر مرد و 630 نفر زن خواهند بود...
عدم رعایت عدالت استخدامی در آموزش و پرورش/سهم زنان از آموزگاری، یک پنجم مردان!عدم رعایت عدالت استخدامی در آموزش و پرورش/سهم زنان از آموزگاری، یک پنجم مردان!
بر اساس جزئیات تازهای که از آزمون آموزش و پرورش منتشر شده است سهم زنان از جذب نیرو در این وزارتخانه یک پنج پنجم مردان است. آزمون استخدامی آموزش و پرورش 27 شهرویور برگزار میشود و از سه هزار و 703 نیرویی که قرار است در آزمون پذیرفته شوند سه هزار و 73 نفر مرد و 630 نفر زن خواهند بود.
با وجود اینکه در سالهای گذشته شاهد بودهایم که میزان تحصیلات زنان افزایش پیدا کرده است و آنها سهم 60 درصدی از ورودیهای دانشگاهها را به خود اختصاص دادهاند اما سهم آنها در اشتغال کشور ناچیز است. به نحوی که از جمعیت 30میلیونی زنان 10 ساله و بیشتر، تنها سه میلیون نفر کار میکنند و بیش از ۲۷میلیون زن در بازار کار ایران حضور ندارند. نرخ بیکاری مردان 8/7 و نرخ بیکاری زنان 20/3 درصد گزارش شده است. آماری که نشان از مردانه شدن مشاغل و خروج آرام زنان از بازار کار دارد نشان میدهد با وجود برابری جمعیت زنان و مردان، بیکاری زنان 2/3 برابر مردان است. از سوی دیگر یک سری از تبعیضهایی که در آزمونهای استخدامی وجود دارد به بدتر شدن وضعیت اشتغال زنان در جامعه منجر شدهاند. معاون امور زنان و خانواده ریاستجمهوری با اشاره به وجود «تبعیضهایی علیه زنان در آزمونهای استخدامی دولت» گفت: «در این آزمون تنها 16 فرصت شغلی برای زنان در نظر گرفته شده که مطابق وعدههای رئیسجمهور نیست و ما اعتراضات خود را در این خصوص مطرح کردهایم.»
شهیندخت مولاوردی افزود: «از مجموع افرادی که به استخدام درخواهند آمد 16 فرصت شغلی به زنان و بیش از 2 هزار فرصت شغلی به مردان اختصاص دارد و 500 شغل هم بدون ذکر جنسیت آمده است.» اما این نخستین و آخرین باری نبود که در آزمونهای استخدامی دولت تبعیض به چشم میخورد. سه ماه بعد از این اتفاق دوباره تکرار شد. اینبار در آزمون استخدامی آموزش و پرورش و به بهانه کمبود نیروی مرد در آموزش و پرورش! آموزش و پرورش در حالی به بهانه برقراری تعادل جنسیتی نیروی مرد بیشتر جذب میکند که در بسیاری از حوزههای دیگر در کشور شاهد هستیم با وجود رقم بالای فارغالتحصیلان زن، سهم زنان از اشتغال در آن حوزهها حتی به یک سوم مردان هم نمیرسد.
سهم یک پنجمی زنان از معلمی
آزمون استخدامی آموزش و پرورش ۲۷ شهریور برگزار میشود و از ۳۷۰۳ نیرویی که قرار است در آزمون پذیرفته شوند، ۳۰۷۳ نفر مرد و ۶۳۰ نفر زن خواهند بود. بر اساس مجوزی که وزارت آموزش و پرورش از سازمان مدیریت و برنامهریزی ریاستجمهوری دریافت کرده است، قرار است پنج هزار نفر در این وزارتخانه استخدام شوند که حدود 1300 نفر بدون حضور در این آزمون و متعلق به سهمیه خانواده شهدا و ایثارگران هستند. این آمار نشاندهنده این موضوع است که آموزش و پرورش در نظر دارد تا تعادل تعداد نیروی انسانی آقا به خانم خود را که اکنون با فاصله زیادی متعلق به خانمهاست تغییر و با استخدام نفرات بیشتر آقا در تصدیهای آموزشی میخواهد تناسب تعداد را به حداقل برساند. در تهران پایتخت کشور که بیشترین تعداد دانشآموز و فضای آموزشی کشور را به خود اختصاص داده است، در مجموع 190 نیروی آقا و خانم جذب آموزش و پرورش خواهند شد. اداره آموزش و پرورش شهر تهران از بین 190 نیرویی که جذب خواهد کرد، 184 نفر آقا و فقط 6 نفر خانم هستند. به گزارش فارس، به گفته مدیرکل آموزش و پرورش شهر تهران بیش از 70 درصد نیروهایی که در مدارس تهران مشغول به فعالیتند، خانم هستند. به نظر میرسد که ماجرای پشت پرده این تبعیض دلایلی بیشتر از آنچه گفته میشود دارد برای نمونه در مقطع ابتدایی که زنان هم میتوانند در مدارس پسرانه تدریس کنند از 594 آموزگار ابتدایی که استخدام میشوند 437 آقا و و فقط 157 نفر خانم هستند.
استخدامی آموزش و پرورش ریشهای مشکل دارد
یک کارشناس آموزش و پرورش با ابراز مخالفت نسبت به این نحوه جذب نیرو در آموزش و پرورش به «آرمان» میگوید: اگر بخواهیم عملیاتی به این ماجرا نگاه کنیم باید بگوییم که الان آموزش و پرورش در بسیاری از شهرها با کمبود نیروی مرد مواجه است و برای تعدیل نیرو این کار را انجام میدهد. محمدرضا نیکنژاد با اشاره به تبعیض جنسیتیای که در این آزمون استخدامی قائل میشوند ادامه میدهد: به ویژه با توجه به اینکه از یک سو بیشتر نیروهایی که به دلایل فرهنگی و محیط کاری جذب آموزش و پرورش میشوند خانم هستند و از سوی دیگر هم تعداد فارغالتحصیلان خانم بیشتر از آقایان است این تبعیض بیشتر پررنگ میشود.
او با بیان اینکه دولت و کسانی که این کار را انجام میدهند بیشتر هدفشان تامین نیرو است تا تفکیک جنسیتی، میافزاید: یکی از دلایل اصلی این نابرابری در جذب میتواند تفکیک جنسیتی در آموزش و پرورش ما باشد که به جز مقطع ابتدایی در سایر مقاطع خانمها نمیتوانند وارد مدارس پسرانه شوند. او میگوید: برنامههایی که اجرا میشود باید درازمدت باشند و متعادلتر حرکت کنند. نیکنژاد با بیان اینکه استخدامی آموزش و پرورش ریشهای مشکل دارد، تصریح میکند: آموزش و پرورش در حالی پنج هزار نیرو جذب میکند که تعداد بازنشستههای آن 40 هزار نفر است.
تبعیض در استخدامها وجود دارد
یک فعال حوزه زنان و عضو اسبق فراکسیون زنان مجلس با بیان اینکه امیدواریم که استخدام بیشتر آقایان به دلیل تبعیض نباشد به «آرمان» میگوید: با توجه به اینکه در مقاطع راهنمایی و دبیرستان خانمها نمیتوانند در مدارس پسرانه تدریس کنند به نظر میرسد بخش زیادی از تبعیض در آزمون استخدامی آموزش و پرورش به این دلیل باشد. این یک توجیه معقول برای عدم تعادل در استخدامی آموزش و پرورش است اما زمانی که در مقاطعی مثل ابتدایی که امکان حضور زنان در مدارس پسرانه وجود دارد این تبعیض به چشم میخورد درباره آن شبهه ایجاد میشود.
فاطمه راکعی میافزاید: در نهاد آموزش و پرورش که خود مبلغ عدم تبعیض است وجود اینگونه تبعیضها صحیح نیست. او با اشاره به اینکه تبعیض در سایر استخدامهای دولتی دلیل موجهی ندارد، میگوید: همانگونه که در اوایل سال جاری شاهد بودیم تبعیض آشکاری در جذب نیروهای دولتی وجود داشت. او ادامه میدهد: به نظر میرسد بعضی از افراد این مساله را که تفاوتها فقط در قابلیتها و تواناییهای افراد است درک نکردهاند. او تصریح میکند: هر کس در هر زمینهای و در هر رشتهای که دارای تخصص و توانمندی است فارغ از جنسیت باید موقعیت شغلی داشته باشد. راکعی تاکید میکند: اینکه بخواهند به دلیل جنسیت در استخدام افراد تفاوت بگذارند مورد قبول نیست.