نکته مهم در رابطه با اقدامات بشردوستانه، عدم تناسب کمیت و کیفیت اقدامات مزبور در مقایسه با میزان خسارات و آسیب‌هایی است که افراد انسانی و خصوصاً زنان و دختران را از ناحیه مخاصمات مسلحانه در جهان معاصر تهدید می‌کند...

روز 19 اگوست به عنوان روز جهانی بشردوستانه و موضوع امسال (2015)، «الهام‌بخشیدن بشریت در جهان» (Inspiring the World's Humanity) اعلام شده است. روز جهانی بشردوستانه، زمانی است برای شناسایی کسانی که برای کمک به دیگران با خطر و دشواری مواجه می‌شوند. این روز هم‌زمان با سالگرد بمباران دفتر ملل‌متحد در بغداد در سال 2003 توسط مجمع عمومی ملل‌متحد نام‌گذاری شد.

روز جهانی بشردوستانه، فرصتی برای بزرگداشت اقدامات بشردوستانه در سراسر جهان است. امسال سازمان ملل‌متحد و فعالان بشردوستانه همه افراد را دعوت کرده‌اند تا الهام‌بخش بشریت در جهان باشند. این موضوع همگان را فرامی‌خواند که به سازمان‌های جهانی بشردوستانه بپیوندند و پیام‌آور فعال بشریت باشند.

اقدامات بشردوستانه، از جمله اقدامات حمایتی شمرده می‌شود که حقوق اساسی و بنیادین زنان و دختران را در شرایط بحرانی هم‌چون جنگ و وقوع بلایای طبیعی مانند زلزله و غیره تأمین خواهد کرد، و اگرچه برای همه افراد بشر اعم از زنان و مردان، چنین حمایتی لازم است، اما برای زنان با توجه به آسیب‌پذیری بیشتر، از اهمیت بالاتری برخوردار است.

پیام بان کی‌مون به مناسبت روز جهانی بشردوستانه

دبیرکل ملل‌متحد در پیام خود به مناسبت روز جهانی بشردوستانه تصریح کرده است: امروز به فداکاری و ازخودگذشتگی فعالان داوطلب اقدامات بشردوستانه از سراسر جهان که درصدد کمک و مساعدت به انسان‌های آسیب‌پذیر هستند، افتخار می‌کنیم.

بنا به تصریح او، امسال بیش از 100 میلیون زن، مرد و کودک نیازمند کمک‌های حیاتی بشردوستانه در جهان ارزیابی شده‌اند که برخی ناشی از مخاصمات مسلحانه و برخی به دلیل بلایای طبیعی، نیازمند کمک و مساعدت هستند. اکنون با توجه به فزونی ارتباطات دیجیتالی، افراد از مسئولیت و قدرت اقدام در راستای الهام‌بخشیدن به بشریت و اقدام جهت کمک به دیگران و ایجاد جهانی انسانی‌تر برخوردارند. 

برگزاری نخستین نشست جهانی بشردوستانه در استانبول/ به کمپین انتقال انسانیت بپیوندید

هم‌چنین دبیرکل از همگان درخواست کرد که با امضای کمپین «انتقال انسانیت» همبستگی خود را به‌عنوان شهروندان جهانی اعلام کنند و با استفاده از رسانه‌های اجتماعی حضور فعال داشته باشند.

او هم‌چنین از برگزاری نخستین نشست جهانی بشردوستانه در آینده در استانبول که با حظور نمایندگانی از دولت‌ها، جامعه مدنی، سازمان‌های غیردولتی و بخش خصوصی برگزار خواهد شد، خبر داد.

نهاد زنان ملل‌متحد و تدوین سند "راهبرد بشردوستانه"

اقدامات بشردوستانه در رابطه با زنان و دختران که در زمره گروه‌های آسیب‌پذیر در شرایط یحرانی هم‌چون مخاصمات مسلحانه یا بلایای طبیعی هستند از اهمیت بالایی برخوردار است. بر همین اساس نهاد زنان ملل‌متحد، سندی با عنوان «راهبرد بشردوستانه: 2017-2014 » ارایه کرده که متضمن اصول، اهداف و شیوه‌های کمک بشردوستانه از منظر حمایت از زنان و دختران است.

هدف اصلی نهاد زنان ملل‌متحد از مشارکت در اقدامات بشردوستانه، تضمین توجه به ملاحظات برابری جنسیتی، توانمندسازی زنان، ارتقای آگاهی و تقویت ظرفیت‌های مورد نیاز است. هم‌چنین این نهاد از اکتبر 2012، بخش ویژه‌ای را در رابطه با اقدامات بشردوستانه در نیویورک تأسیس کرده است که با بخش صلح و امنیت نهاد زنان ملل‌متحد همکاری دارد.

نکته مهم در رابطه با اقدامات بشردوستانه، عدم تناسب کمیت و کیفیت اقدامات مزبور در مقایسه با میزان خسارات و آسیب‌هایی است که افراد انسانی و خصوصاً زنان و دختران را از ناحیه مخاصمات مسلحانه در جهان معاصر تهدید می‌کند. به‌طور نمونه، ضمن عدم انکار برخی اقدامات انجام‌گرفته در رابطه با یمن و یا سوریه، وضعیت انسانی در این کشورها توسط نهادهای حقوق‌بشری بسیار بحرانی توصیف می‌شود و هم‌چنان این سؤال مطرح است که سازوکار حمایتی از میلیون‌ها انسان غیرنظامی اعم از زنان و کودکان و سالمندان چگونه خواهد بود و این‌که اگرچه در رابطه با وقوع بلایای طبیعی مانند زلزله، پیشگیری دقیق آن‌ها هم‌چنان برای جامعه جهانی مقدور نیست، اما در رابطه با بروز مخاصمات مسلحانه چرا با سکوت و بی‌تفاوتی جامعه جهانی مواجه هستیم و همین امر در عمل زمینه‌ساز گسترش اقدامات متجاوزانه از سوی برخی دولت‌ها خواهد شد.