مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت با بیان اینکه در ایران عدد دقیقی از شیوع ناباروری در دسترس نیست، گفت:براساس آخرین مطالعات انجام شده در سال 2011 بر روی 17 هزار و 187 زن 20 تا 40 سال، شیوع ناباروری در کشور 20.2 درصد برآورد شد که این میزان بالاتر از متوسط جهانی است.
دکتر اسماعیل مطلق در همایش خانواده سالم، جمعیت و توسعه پایدار با اشاره به سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری در مورد جمعیت گفت:ارتقاء پویایی، بالندگی و جوانی جمعیت با افزایش نرخ باروری،رفع موانع ازدواج، تسهیل و ترویج تشکیل خانواده و افزایش فرزند،کاهش سن ازدواج و حمایت از زوج های جوان و توانمندسازی آنان از جمله سیاستهای ابلاغی کلی جمعیت توسط رهبری است.
سازمان بهداشت جهانی ناباروری را یک بیماری می داند
مطلق با بیان اینکه توانایی فرزندآوری نشاندهنده کیفیت زندگی است، گفت: سازمان بهداشت جهانی ناباروری را یک بیماری می داند.
وی افزود: عوامل محیطی،شیمیایی و شغلی می توانند به طور دایم روی قدرت باروری یا ظرفیت حیاتی به وسیله اثر روی سیستم تناسلی یا ادراری یا سلامت بارداری اثر بگذارند.
مطلق ادامه داد:این عوامل همچنین می توانند روی نتیجه بارداری از جمله چندقلویی و نارسی تاثیرگذار باشند و احتمال بیماریهایی مانند کانسر تخمدان، بیضه و پروستات،سندرم متابولیک، سندرم تخمدان پلی کیستیک را در بزرکسالی افزایش دهند.
وی سن اردواج و روند کاهشی ازدواج در چند سال اخیر، روند رو به افزایش طلاق و تزلزل بنیان خانواده ها، افزایش فاصله بین ازدواج و تولد فرزند اول و فرزندان بعدی، تمایل به تک فرزندی، سقط، آسیب های اجتماعی مانند اعتیاد و طلاق،ناباروری، مرگ مادران به دلیل بارداری و عوارض آن و مرگ نوزادان و کودکان را برخی از عوامل موثر و چالش های مرتبط با کاهش نرخ باروری کلی دانست و سه مورد آخر را از جمله چالش های موجود تاثیرگذار بر سلامت خانواده و جمعیت عنوان کرد که باید مداخلات موثری را برای آنها طراحی نمود.
طبق گفته وی؛سن ازدواج در برخی استانها 2 تا 4 سال و برخی از مناطق تا 10 سال افزایش یافته است.همچنین براساس مطالعات انجام شده در زمینه مقایسه موقعیت های پراسترس زندگی؛ ناباروری پس از مرگ مادر و پدر و خیانت همسر در رتبه چهارم قرار دارد.
مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت گفت: هرچند که تمایل زوجین در زندگی مشترک به علت شرایط خاص زندگی جوامع امروزی دستخوش تغییراتی شده و اولویت های دیگری مانند موفقیت های شغلی، تحصیلی و اقتصادی در زندگی زوجین نقش مهمی پیدا کرده اما همچنان مادرشدن و پدر شدن از آرمانهای والای زندگی مشترک زناشویی و ناباروری مسئله ای آزار دهنده به شمار می رود.
بیش از سه میلیون زوج نابارور در کشور
مطلق افزود: برآورد می شود در ایران بیش از سه میلیون زوج نابارور وجود داشته باشد و با توجه به شرایط مذهبی، تاریخی و فرهنگ عمومی جامعه ایران در مورد فرزندآوری، ناباروری می تواند به عنوان یکی از دلایل طلاق مطرح شود.
وی با بیان اینکه در ایران عدد دقیقی از شیوع ناباروری در دسترس نیست، گفت:براساس آخرین مطالعات انجام شده در سال 2011 بر روی 17 هزار و 187 زن 20 تا 40 سال، شیوع ناباروری در کشور 20.2 درصد برآورد شد که این میزان بالاتر از متوسط جهانی است.
نرخ باروری کلی در کشور 1.8 است
مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت افزود: در حال حاضر نرخ باروری کلی 1.8 است و تنها در برخی استانها این میزان به بالای 2 رسیده است.بنابراین باید تلاش کنیم تا به میزان جانشینی یعنی 2.1 دست پیدا کنیم.
مطلق گفت: براساس هدف گذاری کمی شورای سیاستگذاری، میزان مرگ مادر در ایران تا پایان برنامه پنجم توسعه(سال 1394) باید به 15 در صدهزار تولد زنده کاهش یابد.
وی با بیان اینکه مرگ و میر کودکان زیر 5 سال و سوء تغذیه کودکان از شاخص های اصلی توسعه هزاره به شمار می روند افزود: کشور در طی سالهای بعد از انقلاب توفیقات خوبی در کاهش مرگ و میر کودکان و سوء تغذیه این گروه سنی داشته است.
مطلق ادامه داد:براساس بررسی سلامت و جمعیت سال 1389 به طور متوسط حدود 25 درصد کودکان زیر 5 سال کشور در یکی از حوزه های تکاملی مانند تکلم،حرکتی و عاطفی اجتماعی نیازمند بررسی هستند.
طبق گفته وی؛در 40 سال گذشته میزان مرگ و میر کودکان زیر 5 سال روند کاهشی داشته است به طوریکه در سال 2013 براساس گزارشات سازمان جهانی بهداشت و یونیسف این میزان به 10 در 1000 تولد زنده رسیده است.
مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت گفت: براساس آخرین اطلاعات آماری کشور، مرگ و میر کودکان یک سال به 13.8 و زیر 5 سال به 15.6 رسیده است.
مطلق در پایان افزود: در حال حاضر تعداد متولدین حدود یک میلیون و 500 هزار نفر در سال است و کشور و نظام سلامت باید آماده افزایش جمعیت کودکان زیر 5 سال در دهه آینده باشد.
18 تا 35 سالگی؛ بهترین سن بارداری
همچنین دکتر اسلامی عضو هیئت علمی وزارت بهداشت با بیان اینکه ناباروری ابعاد روحی و اجتماعی به همراه دارد به عوامل موثر در ناباروری اشاره کرد و گفت:طی سالهای اخیر سن ازدواج و به تبع آن بارداری افزایش یافته است و افرادی که بالای 30 سالگی ازدواج کرده و بارداری خود را به تعویق می اندازند با خطر احتمال ناباروری مواجه هستند.
وی بهترین سن بارداری را 18 تا 35 سالگی دانست و افزود: افراد بالای 35 سالگی به دلیل کاهش ذخیره تخمدانی در معرض ناباروری قرار دارند.
اسلامی به تاثیر دخانیات در بروز ناباروری اشاره کرد و افزود:زنان سیگاری یا زنانی که به نحوی با دود سیگار در ارتباط هستند مدت زمان مورد نیاز برای باردارشدن آنها نسبت به زنان عادی 2 برابر بیشتر است. همچنین در مردان سیگاری تعداد و کیفیت اسپرم ها کاهش می یابد و منجر به عقیم شدن آنان می شود.
وی ادامه داد: چاقی نیز یکی از عوامل ناباروری به شمار می رود به طوریکه در زنان چاق شانس ابتلا به بیماری های تخمدان که یکی از علل ناباروری است افزایش می یابد.
طبق گفته وی مواد محرک و استفاده از مکمل ها در بدنسازی به دلیل برهم زدن هورمونها در بدن منجر به ناباروری می شود. همچنین برخی رفتارها در مردان مانند حمام داغ،لباس زیر تنگ و استفاده از کامپیوتر به مدت طولانی بر روی پا از عوامل بروز ناباروری به شمار می روند.