رییس اداره زنان سازمان همکاری کشورهای اسلامی ‌گفت: ‌قصد داریم عملکرد 10 ساله خود را بازبینی کنیم و برنامه عملی را طی سال‌های 2015 تا 2025 داشته باشیم و جنبه‌های تازه‌تری را در آن در نظر بگیریم که نیازمند مشارکت سازمان‌های مردم‌نهاد است.

فضیلت گرین؛ رییس اداره زنان سازمان همکاری کشورهای اسلامی ‌در نشست تخصصی "زن،‌ امنیت و توسعه پایدار" گفت: یکی از ابعاد توسعه پایدار تأمین امنیت زنان است؛ بنابراین اگر بخواهیم به توسعه پایدار دست یابیم، باید به نقش زنان در این حوزه توجه زیادی داشته باشیم.

بازبینی عملکرد 10 ساله و طراحی برنامه عمل سال‌های 2015 تا 2025

او اظهار کرد: ‌قصد داریم عملکرد 10 ساله خود را بازبینی کنیم و برنامه عملی را طی سال‌های 2015 تا 2025 داشته باشیم و جنبه‌های تازه‌تری را در آن در نظر بگیریم که نیازمند مشارکت سازمان‌های مردم‌نهاد است.

گرین به تأثیر روانی جنگ اشاره کرد و افزود:‌ جنگ می‌تواند مشکلات روحی را در حوزه سلامت زنان و کودکان به وجود آورد؛ بنابراین نباید تنها به اثرات مادی جنگ توجه شود.

رییس اداره زنان سازمان همکاری کشورهای اسلامی ‌تأکید کرد: از کشورهای عضو سازمان همکاری کشورهای اسلامی ‌گله‌مندم؛ زیرا حضور فعالی ندارند. اگر خودمان دور هم جمع شویم و سندی را در زمینه نقش زنان تصویب کنیم، می‌توانیم مؤثرتر عمل کنیم.

در بخش دیگری از این نشست دلبر نظری؛ وزیر زنان و خانواده افغانستان، با تأکید بر اینکه زنان، امنیت و توسعه به هم وابسته هستند، گفت: امنیت، دغدغه کلان اکثر کشورها از جمله افغانستان است. از سوی دیگر توسعه جزو اولویت‌های کلان کشورهاست. برای کشور افغانستان نیز توسعه اجتماعی و اقتصادی اهمیت زیادی دارد و نه تنها در افغانستان، بلکه در کشورهای دیگر منطقه نیاز مبرم به مشارکت زنان برای تأمین امنیت و توسعه داریم.

نظری با تأکید بر این‌که امنیت افغانستان با امنیت جهانی و منطقه‌ای ارتباط مستقیم دارد، اظهار کرد: متأسفانه بیشتر نقاط منطقه، کانون بحران‌های امنیتی شده است. افغانستان با درک ضرورت ایجاد امنیت برای توسعه همه‌جانبه و متوازن خود، تلاش‌های زیادی انجام داده است. در دوران پساطالبان هیچ‌گاه ایجاد امنیت به عنوان مفهومی‌ مردانه و در قالب مردانه تعریف نشده است.

وزیر زنان و خانواده افغانستان خاطرنشان کرد: اندکی بعد از روی کار آمدن دولت موقت، حقوق زنان افغان امضا شد؛ علاوه بر آن در قانون اساسی مصوب سال 2003 حقوق مساوی بین شهروندان افغان؛ اعم از زن و مرد، به رسمیت شناخته شده است.

نظری با تأکید بر این‌که‌ بدون تأمین امنیت ملی نمی‌توان به توسعه پایدار دست یافت، گفت: زنان بزرگ منطقه خاورمیانه و کشورهای جنوب آسیا می‌توانند گام‌های بزرگی بردارند و منطقه‌ای عاری از جنگ، خشونت و فقر ایجاد کنند.

مشکلات روحی در زنان عراقی به دنبال 35 سال جنگ

در ادامه این نشست توفیق بیان‌نوری؛ وزیر سابق زنان عراق به بیان مشکلات زنان این کشور به دلیل جنگ پرداخت و گفت: خانواده‌های عراقی به دلیل جنگ‌هایی که طی 35 سال اخیر در کشور آنان روی داده است، دچار احساس ترس، نگرانی و عدم امنیت شده‌اند.

او افزود: بر اساس نتایج مطالعات میدانی که روی 250 زن عراقی انجام شده است، آنان دچار استرس،‌ اضطراب، مشغله‌های ذهنی، ترس از اجتماع، احساس خستگی مفرط، بی‌خوابی، عدم اعتماد به نفس، نگرانی از آینده مجهول و احساس پست‌بودن در جامعه هستند و از سوی دیگر جنگ از نظر اجتماعی و اقتصادی نیز بر وضعیت آنان تأثیر گذاشته و موجب کاهش درآمدها و سطح معیشتی شده است.

بیان‌نوری ادامه داد: به دنبال جنگ‌های متوالی، زنان سرپرست خانوار افزایش پیدا کرده‌اند و نگاه جامعه به آن‌ها منفی است؛ گاهی آن‌ها مجبور می‌شوند کودکان خود را از تحصیل بازدارند و برای ورود به بازار کار تشویق کنند.‌ برخی از زنان سرپرست خانوار عراقی احساس ناتوانی، افسردگی،‌ عدم امنیت و بدبینی نسبت به جامعه می‌کنند. از طرفی آن‌ها به سختی کار پیدا می‌کنند و تربیت کودک در این شرایط دشوار است.

او به نتایج مطالعه‌ای روی 400 کودک عراقی 6 تا 16 سال اشاره کرد و گفت: این کودکان به ترس، نگرانی،‌ افسردگی و عدم تمرکز دچار هستند.

بیان‌نوری اظهار کرد: 25 درصد از تعداد نمایندگان مجلس عراق و 30 درصد از نمایندگان مجلس کردستان عراق را زنان تشکیل می‌دهند. دولت و سمن‌ها تلاش می‌کنند اوضاع زنان را ساماندهی کنند، اما باید زنان را مشارکت دهیم تا موفق به ساماندهی اوضاع آن‌ها شویم. در واقع مشارکت‌کردن زنان در تصمیم‌گیری کشورها منجر به حل نزاع و ساماندهی و بازسازی کشور خواهد شد.

امنیت، شرط عبادت است

در بخش دیگری از این نشست حجت‌الاسلام اکبری؛ عضو کمیسیون حقوق بشر اسلامی‌، گفت: شرط عبادت پروردگار در زمین، امنیت اقتصای و اجتماعی است. جامعه‌ای که فقر اقتصادی دارد یا امنیت اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و نظامی‌ ندارد، نمی‌تواند جامعه‌ای ربانی باشد.

در پایان این نشست متن پیشنهادی و پیش‌نویس بیانیه پایانی نشست تخصصی بین‌المللی "زن، امنیت، توسعه پایدار" به حاضران داده شد تا نظرات خود را ارایه دهند.

در این پیش‌نویس به مواردی از قبیل احترام به اصول اسلامی، آموزش ارزش‌های اسلامی ‌و ترویج فرهنگ صلح، خودداری از پیوستن به گروه‌های تروریستی و افراط‌گرا، محکوم‌کردن هدف قرار دادن غیر نظامیان، درخواست به مجازات رساندن عوامل جنایات علیه زنان و کودکان از مجامع بین‌المللی و تقاضای توقف فوری اعمال خشونت‌آمیز و افراطی‌گری مطرح شده است.