معاون حقوقی رییس‌جمهور گفت:‌ به منظور حمایت از زنان آسیب‌دیده در کشورهایی مانند سوریه، عراق و یمن گروهی متشکل از زنان حقوق‌دان تشکیل می‌شود.

الهام امین‌زاده روز پنجشنبه گذشته در نشست تخصصی "زن، امنیت،‌ توسعه پایدار با رویکرد خشونت علیه زنان" که با حضور شهیندخت مولاوردی؛ معاون رییس‌جمهور در امور زنان و خانواده، وزیر زنان افغانستان، وزیر سابق زنان عراق، رییس اداره زنان سازمان همکاری‌های اسلامی‌ و حجت‌الاسلام اکبری؛ عضو کمیسیون حقوق بشر اسلامی ‌برگزار شد، گفت: با همکاری وکلای زن به دنبال ایجاد گروهی متشکل از زنان حقوق‌دان و وکیل در منطقه به منظور حمایت از زنان آسیب‌دیده در کشورهایی مانند سوریه، عراق و یمن هستیم.

او ادامه داد: در منطقه ما زنان در حوزه‌هایی مورد آسیب قرار گرفته‌اند که به نظر می‌رسد در آن حوزه‌ها هیچ قانونی وضع نشده است. این در حالی است که بیش از یک قرن از تصویب قانون برای تأمین امنیت غیرنظامیان می‌گذرد، ولی هیچ‌کدام از این قوانین اجرا نمی‌شود.

امنیت و توسعه لازم و ملزوم یکدیگر هستند

معاون حقوقی رییس‌جمهور با بیان این‌که امنیت، زیربنای توسعه پایدار است، گفت: امنیت و توسعه لازم و ملزوم یکدیگر هستند؛ جایی که امنیت نباشد، سرمایه‌گذاری انجام نمی‌شود.

امین‌زاده با طرح این سؤال که اگر توسعه نباشد، چه اتفاقی می‌افتد، افزود: تبعیض، استثمار، فقر فرهنگی و مالی موجب می‌شود که زنان و مردان به سمت گروه‌های افراطی که منابع مالی به افراد تزریق می‌کنند گرایش پیدا کنند و این موضوع سبب کاهش امنیت خواهد شد.

معاون حقوقی رییس‌جمهور به قواعد بین‌المللی اشاره کرد و گفت: این قواعد برای درگیری‌های مسلحانه چه در بین کشورها و چه درون کشورها محدودیت‌هایی را قرار داده است که از جمله آن‌ها منع استفاه از سلاح‌های کشتار جمعی است. علاوه بر آن، اگر دولتی قصد پاسخ‌دادن به حمله نظامی ‌دولت دیگر را داشته باشد، نباید تفکیک مناطق نظامی‌ و غیر نظامی‌ را نقض کند و در مجموع، باید اعضای غیرنظامی‌ جامعه مصون بمانند.

 امین‌زاده در مورد مشکلات زنان در جنگ اظهار کرد: آسیب‌دیدن زنان مختص به دوران جنگ نیست، بلکه زنان پس از آن هم آسیب می‌بینند‌؛ یکی از این آسیب‌ها تحمل تبعات روحی و روانی ناشی از ازدست‌دادن همسر است که بسیاری از زنان خاورمیانه دچار چنین مشکلاتی هستند.

بر اساس ماده 14 کنوانسیون ژنو باید با زنان با احترام رفتار شود و مورد هتک حرمت قرار نگیرند

او با اشاره به مواد قانونی حقوق بین‌الملل در مورد زنان در زمان جنگ، تصریح کرد: بر اساس ماده 14 کنوانسیون ژنو باید با زنان با احترام رفتار شود و مورد هتک حرمت قرار نگیرند. علاوه بر آن در ماده 76 پروتکل اول الحاقی، از زنان به صورت ویژه حمایت شده است، اما متأسفانه شاهد هستیم که روش‌هایی مانند تجاوز به زنان به عنوان یک روش جنگی استفاده می‌شود.

قوانین اسلامی در مورد زنان در دوران جنگ

معاون حقوقی رییس‌جمهور به قوانین اسلامی ‌در مورد زنان در دوران جنگ اشاره کرد و گفت:‌ نخستین سفارش پیامبر (ص) به فرماندهان و سربازان این بود که به زنان آسیب نزنید این حقوق بین‌الملل اسلام است که در سیره نبوی شکل گرفته است. با این وجود می‌بینیم در کشورهای اسلامی‌ به نام اسلام، اقلیت‌های قومی ‌و مذهبی مانند ایزدی‌ها و ترکمن‌ها مورد اقدامات وحشیانه‌ای قرار می‌گیرند. به عنوان نمونه 1500‌ دختر مسیحی و ایزدی مورد تجاوز قرار گرفته‌اند و ازدواج اجباری و آزار جنسی به عنوان امری رایج در بین گروه‌های افراطی در حال انجام است.

امین‌زاده تأکید کرد: شورای امنیت باید بدون گزینش و به صورت مساوی در مورد زیان‌دیدگان، مساعدت اقتصادی به خرج دهد و دولت‌ها کسانی که به زنان آسیب می‌رسانند را مجازات کنند.