رییس اداره جمعیت و باروری سالم وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: ارایه مطالبی در مورد راه‌های پیشگیری از بارداری، اولویت اداره جمعیت و سلامت باروری است.

محمد اسلامی در گفت‌و‌گو با خبرنگار مهرخانه، در مورد آماری که چنید پیش درخصوص شایع‌تر بودن ناباروری در مردان ارایه شده بود، اظهار کرد: این موضوع را قبول نمی‌کنم؛ زیرا باید دید که شیوه آمارگیری به چه شکلی بوده است. در فعالیت‌هایی که تا به حال داشته‌ایم، هیچ مستندی درباره این آمار وجود ندارد.

او اظهار کرد: در مورد تعداد زوج‌های نابارور، بررسی‌ها متفاوت است و دامنه‌های متفاوتی دارد. با این وجود بررسی زیر 15 درصد و بالای 20 درصد وجود نداشته است. اگر بخواهیم با تأکید بر همین درصد آماری مطرح کنیم، براساس سرشماری سال 90 تعداد زوج‌های شامل زنان بین 15 تا 49 سال سن و در سنین باروری، 15 میلیون بوده است که اگر 15 درصد در نظر بگیریم ،2 میلیون و 250 هزار زوج نابارور و اگر 20 درصد در نظر بگیریم، 3 میلیون زوج نابارور در کشور وجود دارد و هرکدام از فاکتورهای زن یا مرد حدود 50 درصد نقش دارند.

دلایل ناباروری در مردان در ایران

اسلامی با اشاره به دلایل ناباروری مردان در ایران تصریح کرد: ناباروری مردان در ایران دلایل مختلی از مسایل ژنتیکی تا بیماری‌هایی مانند واریکوسل دارد که واریکوسل، موضوعی ساده است و وقتی در طولانی‌مدت درمان نمی‌شود، باعث اختلال در کار بیضه‌ها و ناباروری می‌شود. سیگارکشیدن تعداد و کیفیت اسپرم را کم می‌کند. ابتلا به عفونت‌های دستگاه تولیدمثل و ابتلا به برخی بیماری‌‌ها در دوران بلوغ نیز ممکن است بیضه‌ها را درگیر کند؛ مانند اوریون که از سایر دلایل ناباروری در مردان است و ممکن است در مناطق مختلف کشور نسبت‌ها متفاوت باشد.

اختلالات رحمی؛ از دلایل شایع ناباروری در زنان

رییس اداره جمعیت و باروری سالم در مورد عمده دلایل ناباروری در زنان گفت: اختلالات رحمی، اختلالات دستگاه تناسلی، عفونت‌هایی که لوله‌های رحمی را درگیر می‌کند، اختلالات هورمونی و چاقی‌های بیش از اندازه باعث ناباروری در زنان می‌شود.

تلاش برای تحت پوشش قراردادن درمان ناباروری

او در رابطه با اقدامات وزارت بهداشت برای زوجین نابارور بیان کرد: در موضوع ناباروری باید به دو حوزه درمان و پیشگیری توجه کرد؛ در حوزه درمان به نظر می‌رسد خدمات ناباروری در دسترس است و ممکن است برخی از افراد توان پرداخت هزینه‌ها را نداشته باشند که با مسئله‌ای که وزیر بهداشت چندین‌بار مطرح کرده‌اند، به دنبال این هستیم که بتوانیم با کمک دستگاه‌های مختلف و صندوق‌های بیمه‌گر، صندوقی تشکیل دهیم و از بیمه‌ها کمک بگیریم تا خدمات درمان ناباروری را تحت پوشش ببرند. در مجموع امکانات درمانی در کشور وجود دارد و اکثریت زوجین اقدام به درمان ناباروری می‌کنند که اگر به اندازه کافی پیگیری برای درمان داشته باشند، فرزنددار می‌شوند.

سبک زندگی زوجین و ناباروری‌هایی که قابل پیشگیری هستند

اسلامی ادامه داد: در حوزه پیشگیری از ناباروری باید توجه کرد که تعدادی از ناباروری‌ها به مسایلی از قبیل ژنتیک مربوط می‌شود که قابل پیشگیری نیست، اما مواردی مانند سیگارکشیدن، استفاده طولانی‌مدت از لپ‌تاپ، وزن بالا، ازدواج زنان در سنین بالا، تصمیم زنان و مردان برای فرزندآوری در سنین بالا و فاصله طولانی بین فرزندان قابل پیشگیری است که اکثریت افراد نیز از آن بی‌خبر هستند و با توجه به شیوه زندگی‌شان مسیر را طی می‌کنند.

او با تأکید بر این‌که اگر مردان دامنه سنی 40 تا 45 سال را بگذرانند، تعداد اسپرم‌شان رو به کاهش می‌رود و کیفیت اسپرم به سمت نامناسب‌شدن پیش می‌رود، گفت: مهم‌ترین عامل در موارد قابل پیشگیری، فقدان آگاهی جامعه است؛ شیوه زندگی اکثر افراد جامعه علاوه بر این‌که پیامدهای مختلفی دارد، در برخی موارد موجب ناباروری نیز می‌شود.

انتشار جزوات آموزشی برای پیشگیری از ناباروری

رییس اداره جمعیت و باروری سالم افزود: سرفصل‌های پیشگیری از ناباروری را پیدا کرده‌ایم و روی افزایش آگاهی عمومی در مورد این مسئله کار می‌کنیم. اولین موردی که به‌عنوان سرفصل انتخاب و جزوه آن منتشر شده است، سن ناباروری است. تمرکز ما در این بحث روی افرادی است که از فرصت سنی خود استفاده نمی‌کنند، دیر ازدواج می‌کنند، پس از ازدواج فاصله طولانی تا فرزند اول می‌گذارند یا بین فرزندان‌شان فاصله‌های طولانی می‌گذارند که انتظار داریم حداکثر تا یک سال آینده، جزوه در اختیار تمام افرادی که نیاز به آن دارند، قرار گیرد.

جزوات آموزشی در اختیار چه کسانی قرار می‌گیرد؟

اسلامی ادامه داد: در بحث سن ناباروری به دنبال گروه‌های هدف هستیم و کلاس‌های آموزشی پیش از ازدواج یکی از مهم‌ترین مکان‌هایی است که می‌توانیم جزوه‌ها را در اختیارشان بگذاریم و آن‌ها را آگاه کنیم. این جزوه را می‌توان در اختیار کسانی که برای مراقبت از فرزند اول‌شان مراجعه می‌کنند؛ به ویژه اگر از 24 ماهگی فرزندشان گذشته باشد، قرار داد.

جزوه دوم تا دو ماه دیگر عرضه می‌شود/ تمرکز بر اصلاح سبک زندگی

رییس اداره جمعیت و باروری سالم تصریح کرد: مقوله دومی که روی آن کار می‌کنیم و آن هم تقریباً نهایی شده است و تا حدود دو ماه آینده وارد جامعه می‌شود، تأثیر شیوه زندگی در ناباروری است که به دلایل ناباروری جدای از بحث سن می‌پردازد. مواد آلاینده، فست‌فود، دخانیات، استفاده طولانی از کامپیوتر، رانندگی طولانی‌مدت، وزن، استفاده از مکمل‌های بدنسازی در جزوه دوم مطرح می‌شوند که انتظار داریم حدود 2 ماه دیگر وارد تمام واحدهای ارایه خدمت شود و در اختیار همه قرار گیرد.

اسلامی افزود: هدف‌مان این است که در فاصله زمانی دو تا سه سال آگاهی مردم را به حدی برسانیم که چه اقدامی انجام دهند تا نابارور نشوند. قطعاً افزایش آگاهی می‌تواند بسیار کمک‌کننده باشد؛ زیرا اکثر مواردی که گفته می‌شود، درکش آسان است و از زبان علمی استفاده نمی‌شود. ارایه و تحویل این مطالب به صورتی که آسان و جذاب باشد و خواننده از خواندن آن لذت ببرد، از مهم‌ترین برنامه‌های ما است.

او ادامه داد: در تلویزیون، رادیو و نشست‌های استانی که به شکل هفتگی حدود 700 تا هزار نفر در آن حضور دارند هم پیش از این برنامه‌هایی داشتیم و در آینده نیز خواهیم داشت.